Sreda 08.04.2015.
09:15
Lj. Ivanović - Vesti

"Drže nam pištolj nad glavom"

Tanjug/AP
Uklonjen spomenik Snoudenu u Bruklinu

- NSA ima najveće mogućnosti nadzora koje su ikada viđene u istoriji. Ona može da kaže da ih ne koriste da bi naštetila Amerikancima. Na neki način je to istina, ali je problem to što ih koriste kako bi građane učinili ranjivim, naveli ih da prihvate da im NSA drži pištolj na glavi i kaže da im se veruje da neće pucati - objasno je Snouden.

SAD traže izručenje Snoudena nakon što je objavio tajne podatke NSA, a on je u Rusiji zaštićen političkim azilom.

- Nije potrebno da građani menjaju svoje životne navike u komunikacijama samo zato što jedna vlada radi to što radi. Ako budemo žrtvovali naše vrednosti zato što se plašimo, onda smo te vrednosti praktično odbacili - dodao je Snouden.

Ovaj bivši radnik CIA i NSA navodi da se kompletna internet prepiska prema SAD i dan-danas nadzire.

- Štaviše, danas više nije moguće da otputujete iz Njujorka u London a da ne upadnete u bazu podataka američkih tajnih službi - dodao je Snouden.

On je u junu prošle godine napustio SAD, a u avgustu dobio privremeni azil u Moskvi, što je razbesnelo zvanični Vašington i navelo predsednika Baraka Obamu da otkaže sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Popularni američki sajt Bazfid je objavio članak pod naslovom "Američki špijuni žele smrt Edvarda Snoudena". Od tog trenutka Edvard Snouden u Moskvi ima stalnu pratnju telohranitelja i on razmatra uvođenje dodatnih mera bezbednosti.

- Edvard ove pretnje po svoj život uzima ozbiljno. Možda više nije dovoljno da ima privatne čuvare - naveo je njegov advokat.

Amerikanci ne veruju u reforme

Reforme koje je u programu nadzora koje sprovode američke obaveštajne službe najavio predsednik SAD Barak Obama nisu ubedile građane, pokazuje istraživanje "Ju-Es-Ej tudeja" i Istraživačkog centra Pju pošto je skoro tri četvrtine Amerikanca reklo da njihova privatnost na taj način neće biti zaštićena. Čak 73 odsto onih koji su slušali Obamin govor prošle nedelje kaže da najavljene mere neće uticati na to da njihova privatnost bude bolje zaštićena. Istovremeno, svega 21 odsto anketiranih smatra da će reforme dati željene rezultate.

2024 © - Vesti online