Utorak 17.05.2016.
19:56
Vestionline, Blic.rs

Snouden optužuje: Amerikanci kidnapovali ljude iz BiH i odvodili ih u Gvantanamo!

Reuters
Najavio objavljivanje novih tajnih podataka: Edvard Snouden

Snouden je najavio da će u narednim mesecima objavljivati tajne podatke i izveštaje NSA iz prethodnih deset godina. U prvom delu, koji je Snouden objavio u ponedeljak, nalazi se 166 dokumenata iz 2003. godine, od kojih veliki deo dolazi iz takozvanog SID-a (Signals Intelligence Directorate), neke vrste tajnog biltena NSA, piše "Raša tudej".

SID otkriva da je NSA u saradnji sa vladinim agencijama pojedinih zemalja hapsila, odvodila i ispitivala zatvorenike u zatvoru Gvantanamo na Kubi.

Izveštaj iz oktobra 2003. godine "reklamirao" je priliku za tromesečni boravak u Gvantanamu. U njemu su opisane dužnosti NSA agenta u Gvantanamo, uključujući "svakodnevnu saradnju sa CIA i FBI agentima u cilju izvlačenja informacija iz zatvorenika uz pomoć različitih tehnika ispitivanja", kao i "obezbeđivanje osetljivih tehničkih podataka koje je sakupila NSA u cilju što efikasnijeg ispitivanja".

Drugi pripadnik NSA koji je Snoudenu pružio informacije priča o događaju iz 2002. godine, kada su američki agenti u BiH uhapsili šestoricu muškaraca i transportovali ih u Gvantanamo. Sva šestorica bila su poreklom iz Alžira, a u ozloglašenom zatvoru proveli su šest meseci, gde su svakodnevno ispitivani usled optužbi o pokušaju bombaškog napada na američku ambasadu. Kasnije su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

- Da stvar bude gora, jedini razlog za njihovo nezakonito hapšenje bili su "podaci NSA", koje američka agencija nije podelila sa vladom Bosne i Hercegovine - istakao je Snouden.

Prema njegovim rečima, ovo je jedina poznata operacija (sem Avganistan), u kojoj su američki agenti u režiji CIA hapsili ljude van teritorije SAD.

Među 166 dokumenata koji su pušteni u ponedeljak nalaze se i podaci o invaziji na Irak iz 2003. godine, uspešnoj akciji špijuniranja u Severnoj Koreji, informacije o nezakonitom hakovanju i špijuniranju stranih satelita (program FORNSAT)

NSA bilten o kojem Snouden priča funkcionisao je kao "dnvena novina u nekom manjem gradu". Čak je imao i "savetodavnu kolumnu" koja se zvala "Pitaj Zeldu". Išlo je dotle da su pojedini pripadnici "Zeldi" slali različite bizarne peticije, od kojih su neke i usvojene - poput zabrane nošenja bermuda i sandala, čak i u najvrelijim letnjim mesecima, piše "Raša tudej".

2024 © - Vesti online