Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
08:30
B. Božin - Vesti A

Šindlerov naslednik u panamskoj magli

Novi šef nemačke obaveštajne službe BND Bruno Kal nije još ni seo u fotelju tek smenjenog Gerharda Šindlera, a već se dovodi u pitanje njegov kredibilitet. Posmatrači u evropskim službama odgonetaju kako neko ko je indirektno uvučen u skandal sa tzv. Panamskim papirima može da bude postavljen na tako visoku poziciju.

Reuters
Sporni šef BNP: Bruno Kal

Kal, koji važi za bliskog poverenika ministra finansija Volfganga Šojblea, od 2011. godine je član Nadzornog odbora saveznog Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, koja je podređena Ministarstvu finansija. Zavod je prema poznatim dokumentima koristio of-šor firmu na Panami.

Tokom 2012. i 2013. godine jedan informant se obratio Nadzornom odboru ove savezne ustanove kako bi članove obavestio o dubioznim poslovima, izveštava nemački nedeljnik "Špigel".

Ko je Kal?

Bruno Kal je od 1. decembra 2010. do 26. decembra 2012.godine bio potpredsednik nadzornog odbora firme TLG Imobilien. Takođe, bio je član nadzornog odbora naslednika banke VestLB, Portigon AG finansijskih usluga, izveštava Blumberg. Trenutno je načelnik Odeljenja VIII (privatizacija, investicije i savezne nekretnine) u Ministarstvu finansija.

Kal i drugi članovi, međutim, nisu hteli da saslušaju informanta i umesto toga su ga putem advokata obavestili da ne pokušava više da uspostavi kontakt sa njima. U Odboru sedi i August Haning, koji je od 1998. do 2005. godine bio šef BND-a i pod kojim je saradnja nemačkih obaveštajaca i njihovih američkih kolega iz NSA u prisluškivanju - vođena u velikom stilu. Haning je ublažavao dimenzije skandala, govoreći da "svako ko javno komunicira, mora da računa sa tim da će biti prisluškivan".

U vezi sa poslovima Zavoda za izradu novčanica u Panami, i sam ministar Volfgang Šojble je odbijao kontakt sa informantom, istim onim koji se pre toga obraćao Kalu, Haningu i drugim članovima Nadzornog odbora.

- Nezamislivo je da ministar finansija u javnosti najavi da će preduzeti mere protiv poreskih oaza, da bi dan kasnije ignorisao dokaze o korišćenju of-šor firmi od strane njemu podređenog Zavoda, prokomentarisala je ovaj incident šefica partije Levice Sara Vagenkneht.

Ministarstvo finansija se nešto kasnije oglasilo saopštenjem: "Činjenice su poznate i takođe su predmet državne istrage, kao i spoljne i interne istrage Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca dokazi o nezakonitim ili kriminalnim radnjama do sada nisu pronađeni."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online