Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.04.2016.
11:34
Vestionline A

Zašto u "Panamskim papirima" nema Amerikanaca?

Državljani SAD ne pojavljuju se u tzv. "Panamskim papirima" zato što za ofšor kompanije preferiraju druge države, piše list "Politiko".

Reuters
Ameri preferiraju druge destinacije za "pranje para"

Prema informacijama lista, samo 2014. godine iz SAD je preko ofšor kompanija povučeno 1,2 triliona dolara. Poreski stručnjaci smatraju da uzrok tome treba tražiti u promeni globalne finansijske politike i sopstvenog ukusa. Kada bogati Amerikanci žele da pobegnu od plaćanja poreza, oni ne gledaju u Panamu, već preferiraju Bermudska i Kajmanska ostrva.

Moguće je da bi u "Panamskim papirima" bilo više američkih prezimena da je skandal izbio ’80-ih, navodi list. Ali nakon invazije SAD na Panamu 1989. godine, popularnost ove države je naglo opala.

Nakon toga, pošto su Bermudska, Kajmanska i britanska Devičanska ostrva promenile svoje zakone da bi privukle više investicija, ona su se pokazala povoljnija od Paname. Osim toga, te države deluju u okvirima engleskog prava, što omogućava američkim pravnicima da se osećaju sigurnije.

Svoja sredstva Amerikanci vole da prebacuju u države u kojima se govori engleski, dok se u Panami govori španski.

I na kraju, Amerikanci ne veruju u stabilnost panamskog političkog režima.

U of-šor kompanijama 8 odsto svetskih finansija

Prošle godine je ekonomista Gabrijel Zukman izračunao da se na računima ofšor kompanija nalazi oko osam odsto svetskih finansija. On je ocenio američki ofšor problem kao "prilično skroman", sa svega četiri odsto američkih finansija koje se nalaze ofšor.

Radi se o tome da su najsigurnije i najstabilnije mesto za skrivanja američkih aktiva same SAD, piše "Politiko".

Zukman je izjavio da nije preterano začuđen što u "Panamskim papirima" nema Amerikanaca. Jedan od razloga za to je što je, nažalost, prilično lako osnovati lažne, anonimne kompanije u nekim državama SAD, kao što su Delaver i Nevada, tako da nije potrebno ići u Panamu.

Nemački list "Zidojče cajtung" saopštio je u nedelju da poseduje dokumente panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" koji, kako tvrdi list, dokazuju učešće niza svetskih lidera i njihovih saradnika u šemama za pranje novca i utaju poreza. Informacije koje su procurile pokrivaju aktivnosti kompanije "Mosak Fonseka" u periodu od 1970. do proleća 2016.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2016. 18:28
A sta i ko su to Amerikanci?? Kada se na ovo pitanje da odgovor znace se i zasto nema "Amerikanaca" u panamskim papirima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online