Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.04.2016.
08:05
B. Božin - Vesti A

Opet na Ruse!

Vojnici Bundesvera i više drugih armija NATO i EU-članica počeli su u ponedeljak veliku vojnu vežbu u severnim nemačkim pokrajinama Donjoj Saksoniji i Bremenu, saopštio je portparol komande u Garlštetu.

facebook.com
Garlštet: Nemački i hrvatski vojnici u logističkom centru

Radi se o jednom od najvećih manevara Bundesvera za nekoliko proteklih decenija.
Ove ratne igre nisu jedine koje su usmerene u pravcu Rusije. Još u oktobru prošle godine je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno stavio do znanja na jednom ministarskom sastanku zemalja-članica Alijanse da je NATO spreman da u slučaju potrebe pošalje trupe u Tursku kako bi štitile teritoriju te zemlje, članice ovog vojnog saveza.

Turčin zavapio

Lane, u oktobru je turski ministar odbrane zavapio da je njegovoj zemlji hitno potrebna konkretna pomoć saveznika u jačanju protivvazdušne odbrane, a povod za ovaj apel bio je ulazak Rusije u sirijski konflikt.

Vojnici će sada u Nemačkoj vežbati kompleksne logističke i taktičke radnje u preraspodeli snaga iz vazduha, s mora i kopna u zamišljenoj operaciji. U trajanju od dve nedelje, u manevrima pod nazivom Džoint derbi 16 učestvovaće više od 2.000 vojnika iz 12 zemalja, sa ukupno 450 vojnih vozila. Bundesver ima najveći kontingent sa oko 800 vojnika, a uključeni su i brojni vojnici iz Holandije, Austrije, Češke i Luksemburga, kao i eksperti drugih oružanih snaga, između ostalih, oni iz armija SAD, Španije i Mađarske.

Narednih dana predstoje prve vežbe kompjuterske simulacije u logističkoj školi Bundesvera u Garlštetu, gde je osnovan fiktivni logistički štab. U petak počinje pravi manevarski deo. Vojnici će leteti teretnim avionima do aerodroma Nordholc i odatle u Bremerhafen, gde će pokupiti vozila koja su tamo natovarena na transportne brodove. Njima će se vratiti u Garlštet gde se na jednom mestu skupljaju sva vozila i ostala oprema za učesnike vežbe.

Na kraju je planirano da se svi u koloni kreću u pravcu oblasti gde se odigrava fiktivna akcija.
Prema navodima vojske, priprema za ovu kompleksnu vežbu je trajala više od dve godine.
Ovaj manevar prelazi potom u narednu vojnu vežbu Evropski duh, u kojoj delovi tzv. brzih interventnih snaga EU, EU borbenih trupa probaju svoje sposobnosti i sertifikuju se za multinacionalne misije.

Nemačka, Holandija, Austrija, Češka, Irska, Hrvatska i Luksemburg u drugoj polovini godine će zajedno sastaviti svoje trupe za aktuelnu borbenu grupu, najavljuje portal Dojče virtšafts nahrihten.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.04.2016. 08:58
Britansko-USA okupatori ovo rade a ne Njemci. Oni su pametan narod i krenuli su polako da se bore da iz Njemačke istjeraju Britanske i USA okupatore koji sada kada ne mogu pljačkati po svijetu pljačkaju EU. Svi to polako shvatajui razumiju da su oni koji se predstavljaju kao "oslobodioci" ustvari okupatori koji svakoga dana otimaju sve više i više od Evrope. Sada je i EU jasno da standard USA i Britanskih građana nije plod njihovog vrijednog rada, nego je produkt pljačke cijeloga svijeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online