Sreda 13.04.2016.
08:05
B. Božin - Vesti

Opet na Ruse!

facebook.com
Garlštet: Nemački i hrvatski vojnici u logističkom centru

Radi se o jednom od najvećih manevara Bundesvera za nekoliko proteklih decenija.
Ove ratne igre nisu jedine koje su usmerene u pravcu Rusije. Još u oktobru prošle godine je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno stavio do znanja na jednom ministarskom sastanku zemalja-članica Alijanse da je NATO spreman da u slučaju potrebe pošalje trupe u Tursku kako bi štitile teritoriju te zemlje, članice ovog vojnog saveza.

Turčin zavapio

Lane, u oktobru je turski ministar odbrane zavapio da je njegovoj zemlji hitno potrebna konkretna pomoć saveznika u jačanju protivvazdušne odbrane, a povod za ovaj apel bio je ulazak Rusije u sirijski konflikt.

Vojnici će sada u Nemačkoj vežbati kompleksne logističke i taktičke radnje u preraspodeli snaga iz vazduha, s mora i kopna u zamišljenoj operaciji. U trajanju od dve nedelje, u manevrima pod nazivom Džoint derbi 16 učestvovaće više od 2.000 vojnika iz 12 zemalja, sa ukupno 450 vojnih vozila. Bundesver ima najveći kontingent sa oko 800 vojnika, a uključeni su i brojni vojnici iz Holandije, Austrije, Češke i Luksemburga, kao i eksperti drugih oružanih snaga, između ostalih, oni iz armija SAD, Španije i Mađarske.

Narednih dana predstoje prve vežbe kompjuterske simulacije u logističkoj školi Bundesvera u Garlštetu, gde je osnovan fiktivni logistički štab. U petak počinje pravi manevarski deo. Vojnici će leteti teretnim avionima do aerodroma Nordholc i odatle u Bremerhafen, gde će pokupiti vozila koja su tamo natovarena na transportne brodove. Njima će se vratiti u Garlštet gde se na jednom mestu skupljaju sva vozila i ostala oprema za učesnike vežbe.

Na kraju je planirano da se svi u koloni kreću u pravcu oblasti gde se odigrava fiktivna akcija.
Prema navodima vojske, priprema za ovu kompleksnu vežbu je trajala više od dve godine.
Ovaj manevar prelazi potom u narednu vojnu vežbu Evropski duh, u kojoj delovi tzv. brzih interventnih snaga EU, EU borbenih trupa probaju svoje sposobnosti i sertifikuju se za multinacionalne misije.

Nemačka, Holandija, Austrija, Češka, Irska, Hrvatska i Luksemburg u drugoj polovini godine će zajedno sastaviti svoje trupe za aktuelnu borbenu grupu, najavljuje portal Dojče virtšafts nahrihten.

2024 © - Vesti online