Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.04.2016.
16:48
Vestionline A

Danas svi slave ovog Rusa: Dan kada je čovek prvi put odleteo u kosmos

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, na današnji dan pre 55 godina, postao je prvi čovek koji je odleteo u svemir i za 108 minuta obleteo Zemlju oko orbite u kosmičkom brodu Vostok. Gagarin, koji je tada imao 27 godina, poleteo je 12. aprila 1961. godine iz svemirskog centra Bajkonur u 6.07 časova po lokalnom vremenu,

wikipedia.org
Prvi čovek koji je odleteo u kosmos: Jurij Gagarin

Gagrin je imao čin poručnika, a posle obavljene misije unapređen je u čin pukovnika, podseća Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je teško preceniti značaj prvog odlaska čoveka u svemir.

- Let Vostoka obeležio je novu eru u istoriji civilizacije i potvrdio izuzetan doprinos naše zemlje napretku u svetu. Gagarinovo delo prikazuje junaštvo i nesebičnost ruskog naroda, njegovu sposobnost da bude najbolji u (rešavanju) najsofisticiranijih i zaista epohalnih problema - ocenio je Lavrov za Raša Tudej.

Šef sovjetskog svemirskog programa i sovjetski raketni stručnjak Sergej Koroljov, rekao je posle Gagarinovog leta da je ruski kosmonaut dokazao za šta je čovek sposoban i ocenio da je "to bilo prometejsko delo".

- On je otvorio put ka nepoznatom svetu za ljude i on im je preneo veru u njihove spostvene mogućnosti i podstakao ih na samopouzdanije i odlučnije korake - naveo je Koroljov, podseća TASS.

Tokom proslave jubilarnih 50 godina od Gagarinovog leta u svemir 2011. godine, Generalna skupština UN proglasila je 12. april za Međunarodni dan leta čoveka u kosmos. U Sovjetskom savezu, a potom u Rusiji, 12. april se obeležava kao Dan kosmonautike od 1962. godine.

Gagarin je rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušino, koje je posle njegove smrti preimenovano u Gagarin, u Smoleskoj oblasti na zapadu Rusije. Bio je treće od četvoro dece u porodici, od koje su dvoje deportovana u nacistički koncentracioni logor i korišćena kao robovi.

Grupa stručnjaka izabarala je Gagarina među brojnim kandidatima za prvog kosmonauta nakon niza psiholoških i fizičkih testova.

- Gagarin je bio očiti vođa, imao je snažan osećaj odlučnosti, svrhe i konkurencije. U isto vreme, Jurij je bio veoma prijateljski nastrojen, ljubazan i otvoren. Imao je odličnu memoriju i bio je veoma inteligentan. Njegov nizak rast (od 157 centimetara) je, takođe, doprineo da bude izabran jer je to bila prednost u dva metra širokom kokpitu svemirskog broda - navodi Sputnjik.

Nekoliko dana pre poletanja Vastoka, Gagarin je napisao pismo svojoj supruzi Valentini u slučaju da pogine tokom leta. Ona je, međutim, to pismo dobila tek 1968. godine, pošto je Gagarin poginuo tokom probnog leta u avionskoj nesreći te godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online