Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.04.2016.
08:27
I. K. - Vesti A

Rat se rešava u Alepu

Sirijska armija spremna je za konačnu bitku za Alepo, ekonomsku prestonicu zemlje i najveći grad koji je do rata imao oko tri miliona stanovnika. Izvori iz Damaska navode da će to biti kraljica bitaka koja će opredeliti političku budućnost zemlje i pobednika u ratu koji uništava zemlju već pet godina.

Reuters
Sirjska vojska spremna za odlučujuću bitku

Posle oslobođenja Palmire i Karajtajna, Damask nije nastavio ofanzivu u dubinu teritorije pod kontrolom Islamske države. Deo tih snaga vraćen je na sever zemlje i očigledno je da su Sirijci odlučni da prvo dovrše čišćenje unutrašnjih komunikacija i oslobode oko trećinu Alepa, koja je pod teroristima Džejš islama, Džebhat an nusre (lokalne filijale Al Kaide) i Ahrar aš šama.

Stigli ruski marinci

Veliki konvoj Iračana i ruskih marinaca stigao je u ponedeljak iz luke Latakije u Alepo. Sirijski izvori navode da je glavni zadatak marinaca da navode svoje avione i helikoptere na ciljeve u uslovima gradske borbe. Pri tom se pretpostavlja da će prvi udar biti izveden na severnom ulazu u grad, jedinom koridoru širokom 2,5 kilometara kojim se snabdevaju bande u Alepu.

Osim Džebhat an nusre, ostale bande zapad pokušava da skine s liste terorističkih organizacija i uvede u pregovarački proces. Pri tom, deo Alepa Ahrar aš šam i Džebhat an nusra koriste kao sredstvo ucene.

Pored toga, takozvana umerena opozicija postigla je uspehe u borbama sa Islamskom državom u graničnom pojasu sa Turskom, očigledno uz pomoć Ankare, pa su sirijske vlasti prinuđene da anuliraju efekat. Isto je i južno od Alepa, gde su se brojne terorističke formacije aktivirale uprkos primirju. Istovremeno, mnoge pobunjeničke grupe prihvataju obustavu vatre, a sirijske vlasti uz posredništvo ruskih oficira dostavljaju humanitarnu pomoć uz uslov da ne puštaju teroriste u svoja sela, što je uvod u amnestiju i početak procesa pomirenja i njihovog povratka u pravni sistem zemlje.

Stoga niko u krugu od 150 kilometara oko Alepa nije više voljan da čeka dok neprijatelji jačaju.

Najveća banda u Alepu broji oko 3.000 terorista, a stiglo im je i pojačanje od njih 1.200. Međutim, oni su svesni da su na neprijateljskoj teritoriji. Nedavno je jedan od terorističkih vođa izjavio da je svestan da ih gradsko stanovništvo ne podržava i da su oni namerni da ostanu u Alepu samo do kraja rata i da se potom povuku u seosko područje gde bi autonomno uređivali život.

Istovremeno je Damask poslao pojačanje od oko 10.000 ljudi u Alepo. Među njima su i iračke šiitske milicije, libanski Hezbolah i Iranci. Naime, Teheran je Korpusu revolucionarne garde u pomoć prebacio i 65. vazdušno-desantnu brigadu. Poslednjih dana poginula su četvorica Iranaca, a na južnim prilazima Alepu samo u nedelju snage okupljene oko sirijske armije izgubile su 16 ljudi, dok je Džebhat an nusra priznala smrt 19 svojih terorista.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.04.2016. 12:32
Sta nam sve Putin naprica !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online