Utorak 12.04.2016.
08:27
I. K. - Vesti

Rat se rešava u Alepu

Reuters
Sirjska vojska spremna za odlučujuću bitku

Posle oslobođenja Palmire i Karajtajna, Damask nije nastavio ofanzivu u dubinu teritorije pod kontrolom Islamske države. Deo tih snaga vraćen je na sever zemlje i očigledno je da su Sirijci odlučni da prvo dovrše čišćenje unutrašnjih komunikacija i oslobode oko trećinu Alepa, koja je pod teroristima Džejš islama, Džebhat an nusre (lokalne filijale Al Kaide) i Ahrar aš šama.

Stigli ruski marinci

Veliki konvoj Iračana i ruskih marinaca stigao je u ponedeljak iz luke Latakije u Alepo. Sirijski izvori navode da je glavni zadatak marinaca da navode svoje avione i helikoptere na ciljeve u uslovima gradske borbe. Pri tom se pretpostavlja da će prvi udar biti izveden na severnom ulazu u grad, jedinom koridoru širokom 2,5 kilometara kojim se snabdevaju bande u Alepu.

Osim Džebhat an nusre, ostale bande zapad pokušava da skine s liste terorističkih organizacija i uvede u pregovarački proces. Pri tom, deo Alepa Ahrar aš šam i Džebhat an nusra koriste kao sredstvo ucene.

Pored toga, takozvana umerena opozicija postigla je uspehe u borbama sa Islamskom državom u graničnom pojasu sa Turskom, očigledno uz pomoć Ankare, pa su sirijske vlasti prinuđene da anuliraju efekat. Isto je i južno od Alepa, gde su se brojne terorističke formacije aktivirale uprkos primirju. Istovremeno, mnoge pobunjeničke grupe prihvataju obustavu vatre, a sirijske vlasti uz posredništvo ruskih oficira dostavljaju humanitarnu pomoć uz uslov da ne puštaju teroriste u svoja sela, što je uvod u amnestiju i početak procesa pomirenja i njihovog povratka u pravni sistem zemlje.

Stoga niko u krugu od 150 kilometara oko Alepa nije više voljan da čeka dok neprijatelji jačaju.

Najveća banda u Alepu broji oko 3.000 terorista, a stiglo im je i pojačanje od njih 1.200. Međutim, oni su svesni da su na neprijateljskoj teritoriji. Nedavno je jedan od terorističkih vođa izjavio da je svestan da ih gradsko stanovništvo ne podržava i da su oni namerni da ostanu u Alepu samo do kraja rata i da se potom povuku u seosko područje gde bi autonomno uređivali život.

Istovremeno je Damask poslao pojačanje od oko 10.000 ljudi u Alepo. Među njima su i iračke šiitske milicije, libanski Hezbolah i Iranci. Naime, Teheran je Korpusu revolucionarne garde u pomoć prebacio i 65. vazdušno-desantnu brigadu. Poslednjih dana poginula su četvorica Iranaca, a na južnim prilazima Alepu samo u nedelju snage okupljene oko sirijske armije izgubile su 16 ljudi, dok je Džebhat an nusra priznala smrt 19 svojih terorista.

2024 © - Vesti online