Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.03.2016.
08:52
Vestionline A

Strogo poverljivo: Život džihadiste košta 50.000 dolara

Islamska država je poslala 60 džihadista i platila po 50.000 dolara da izvrše terorističke udare po Evropi, utvrdile su obaveštajne službe evropskih država.

Reuters
Džihadisti jeftino plaćaju samoubilačke napade

Prema izveštajima, koji su delom dati i medijima u Zapadnoj Evropi, mreža terorista koji su počinili krvave atentate u Parizu i Briselu još nije razbijena, o čemu svedoče i najnovija hapšenja u Holandiji, a Islamska država je odabrala hiljadu i po svojih fanatičnih pripadnika za buduće udare svuda po svetu, ali najviše u Evropi.

Belgija odabrana kao najranjivija

Britanski list "Gardijan" takođe prenosi obaveštajna saznanja da su glavešine Islamske države razmatrale ne samo planove za atentate, već i koje su "države kao društva najlakše za uzdrmavanje i rušenje" pa je zato odabrana i lako ranjiva Belgija, gde je i sedište Evropske unije i NATO.

Italijanski list "Stampa", pored ostalih, prenosi saznanja obaveštajnih stručnjaka da terorističke mreže, grupe, novac, opremu, eksploziv i naoružanje priprema i organizuje Odeljenje spoljne bezbednosti Islamske države u glavnom taboru u Raki u Siriji. 

To je Amn al Kardži i najvažniji je od četiri odeljka bezbednosne strukture Islamske države Amnidžarat, raspolaže sa najspremnijim obučenim teroristima i sredstvima, a njegovi rukovodioci i pripadnici su najvećim delom džihadisti stranci iz arapskih zemalja i Evrope. 

Amn al Kardži je prava "država u državi" Islamske države, od te svemoćne službe zaziru svi ostali "obični pripadnici ID", preneli su evropskim obaveštajcima uhapšeni džihadisti i oni koji su se pokajali ili jednostavno više nisu bili u stanju da vrše zločine po Siriji i Iraku ili drugde po svetu i zato su pobegli iz terorističke paradržave. 

Ovaj ključni sektor Islamske države je u jesen 2015, kako su ispričali dezerteri i begunci, poslao 60 terorista na čelu s vođom Abdelhamidom Abaudom, ubijenim u terorističkom pokolju u Parizu, a sa ciljem da izvrše atentate u Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. 

Teroristi van domašaja policije

Bar dvadeset džihadista iz te grupe su još uvek van domašaja evropskih službi bezbednosti i policije - oni su organizovani u polusamostalne ili odvojene ćelije, tako da mogu da nastave pripreme za svoja krvava, ubilačka nedela ako jedna od ćelija bude uništena ili otkrivena. 

Kamikaze, čiji je cilj da sebe i što više ljudi raznesu eksplozivom, su pod stalnom prismotrom "koordinatora" koji im stalno daju naredbe i uputstva za atentate. 

Do novembra 2015. je na čelu Amn al Kardžija bio Tunišanin Abu Rahman al Tunisi, koji je posle atentata u Parizu ubijen u američkom napadu na središte Islamske države u Raki. 

Prema izvorima američkog ministarstva odbrane Pentagona, Rahman al Tunisi je bio glavni odgovoran za dostavu informacija, upućivanje džihadista, novca i oružja i ključni organizator atentata na Zapadu. 

Na srednjem nivou ove paradržavne zločinačke strukture je, zajedno s Abaudom, bio sad uhapšeni atentator u Parizu Salah Abdeslam, kao i Tunišanin Šaraf al Muadan i Abdul Kader Hakim, koji su takođe likvidirani u američkom vazdušnom udaru na Raku. 

Glavno spoljno delovanje Amn al Kardžija je bilo i u rukama Sirijca Abu Kaleda, koji je obučavao evropske i druge strane džihadiste na poligonima, a dezertirao je iz Islamske države prošle godine. 

On je za američke medije rekao da se međusobno ne vole "obični džihadisti" i stranci koji se obučavaju za terorističke akcije u svetu. Strance čak smatraju i "nepravim muslimanima" jer su mnogi regrutovani iz kriminalnih sredina.

Po 50.000 dolara za samoubilački napad

U Francuskoj uhapšeni džihadista koji se pokajao, Nikola Moro, je obaveštajnim službama rekao da svaki džihadista koji kreće u Evropu da vrši atentate dobija po 50.000 dolara. 

Teroriati stižu preko Balkana

Ti teroristi su, pod paskom Abauda, do Zapadne Evrope stigli preko Balkana, dobrim delom i prikriveni s lažnim pasošima u masi izbeglica. 

On je dao dragocene podatke za sveukupno delovanje Islamske države, a već u oktobru 2015. su pripadnici tajnih službi više zemalja EU dobili ozbiljna saznanja da je iz Islamske države u Evropu upućeno 60 terorista. 

Jedan od "koordinatora" je u Briselu upravo uhapšeni Fejsal Šefu koji je, pod maskom "nezavisnog novinara", bio potpuno upleten u delovanje i vrbovanje džihadista. Za njega se verovalo da je bio treći odbegli terorista u atentatu na briselskom aerodromu. 

Drugi "koordinator" između naoružane ćelije koja je počinila atentate u Parizu i Briselu je bio Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u policijskoj akciji koja je prethodila hapšenju Abdeslama. 

Obaveštajac libanske šiitske organizacije Hezbolah Au Zalah, specijalizovan za delovanje džihadista, objasnio je da su džihadisti koji kreću u Evropu, "strani borci koji se tamo vraćaju, džihadisti koji su u Evropu upućeni pomešani s talasom izbeglica" i da je "reč o ćelijama - grozdovima, po grupama od petorice u svakoj zoni, ali nijedna ne zna za drugu i stupaju u akciju kad dobiju naređenje". 

Slanje džihadista dogovoreno pre napada u Parizu

Obaveštajac pokreta Hezbolah smatra da je od Abaudove grupe od 60 terorista koja je stigla i počinila atentate u Evropi, ostala još polovina džihadista koji su skriveni i čekaju na uputstva ID. 

Cela operacija upućivanja svih terorista u Evropu je dogovorena 4. novembra 2015, devet dana pre atentata u Parizu, kad su se ključne vođe Islamske države sastale u Tabki u Siriji. Tada je odlučeno da se krene s planom "sejanja haosa i užasa u Evropi", prenosi obaveštajna saznanja španski dnevnik "Mundo". 

Istovremeno, upućene su i grupe džihadista i aktivirane "uspavane ćelije" već spremnih terorista u Evropi, a to se uklopilo i u prethodni povratak najmanje 200 džihadista, koji su bili državljani zemalja Evropske unije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online