Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.03.2016.
23:42
Vestionline A

"Islamska država doživljava Balkan kao svoj oslonac"

Stručnjak za međunarodni terorizam Vlado Azinović je za podgoričku "Pobjedu" izjavio da Islamska država deli svet na dve osnovne zone i da u svojim "redukcionističkim predstavama stvarnosti" Balkan doživljava kao "zonu pogodnu za vrbovanje novih pristalica, logistiku, odmor i transfer prema drugim područjima".

youtube.com
Smatra da Islamska država neće demonstrirati terorizam na Balkanu: Vlado Azinović

- Atipični primer toga je i činjenica da počinioci dva teroristička napada u BiH u prošloj godini - na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva - nisu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače veruje da su povezani s Islamskom državom, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatizovanih, mladih osoba koje su se samo usput i posredno 'očešale' o te krugove - naveo je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu. 

U ta dva slučaja, podsetio je Azinović, policijske istrage su utvrdile da su obojica napadača delovali potpuno samostalno i da ih niko nije podstakao, niti naveo da izvedu ove napade. 

- Obe su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH i regionu sprovode krugovi bliski ideologiji Islamske države, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu, te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon da verujem da Islamska država ili nema neki poseban plan za BiH i uopšte šire područje regiona, ili da ovaj deo sveta doživljava kao svoj potencijalni oslonac - objasnio je Azinović. 

Prema nekim procenama sa Balkana je na ratište u Siriju otišlo 875 boraca, najviše iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije. 

- U drugoj od dve osnovne zone predstave sveta Islamske države je zona u kojoj je "neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizovati vlasti i izazvati revolucionarne promene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju prema ideološkom konceptu Islamske države - naveo je Azinović.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2016. 00:06
u samom Kuranu pise da ce Isus doci da sudi zivima i mrtvima a ne priznaju ga za Bozjeg Sina vec samo za proroka...a ne pitaju se muslimani kako ce Isus gledati na njihovo tretiranje Hriscana...I zasto ga ne priznaju za Boga a tvrde da ce opet doci?pa gde je bio 2000 godina ako je samo covek i kako to da ce doci On a ne Muhamed,kad su vec obojica "proroci"...A ako prihvate da je Isus Bog,koja je onda uopste svrha objavljivanja muhamedanstva covecanstvu(a da je od Boga)....sta,Isus nije stigao ili "umeo" sve da kaze pa je trebao neko da ga ispravi i dopuni?negde sam cuo da je,mozda ce neko znati bolje,islam skoro izumro do prvog krstaskog rata(opet delo djavolske rimokatolicke crkve i njihovog "vidjenja" Hriscanstva) kad su uleteli u Jerusalim i pocinili takva zverstva da su se muslimani uplaseni od tog ludila opet setili islama i dzihada i ujedinili se,...rezultat:vecita mrznja izmedju muslimana i Hriscana...rezultat "objavljivanja " islama: podela covecanstva u svetu u kome je Bog vec dao svog Sina kao Put i Istinu....sto se tice tih navodnih "ratova protiv terorizma",oni su samo prica amerike da moze blanko da grune po bilo kome na koga pokazu prstom i nazovu ga teroristom...i samo oni imaju to pravo na svetu...zgodno,zar ne?a zna se ko kontrolise Ameriku..
Utorak 29.03.2016. 09:57
Naravno da je ovo istina. Britanci i USA su napravili ISIS na Kosovu i u Bosni. Dali su im i države da bi švrecovali drogu u EU. Sa tim ide prodaja organa i terorizam. Tako hoće da disciplinuju EU, stvaraju problem, optužuju EU da je nesposobna da to sama riješi i pojavljuju se kao "spasioci". Tako je bilo i kod nas i svugdje im je krajnji cilj pljačka i dugoročno porobljavanje. To je čista kolonizacija ili kako sada moderno to zovu GGOBALIZACIJA radi dugoročne pljačke. Ništa se kod USA i Britanaca nije promijenilo od gusara pa naovamo, od kolonizacije bliskog istoka, Afrike, Indije i dalekog istoka do otkrivanja Amerike. Kolonijalna pljačka neprekidno traje oko 500-600 godina pa oni drugačije ne umiju da razmišljaju ni da rade. Pljačka je oduvijek bila najbolji "BIZNIS".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online