Ponedeljak 28.03.2016.
23:42
Vestionline

"Islamska država doživljava Balkan kao svoj oslonac"

youtube.com
Smatra da Islamska država neće demonstrirati terorizam na Balkanu: Vlado Azinović

- Atipični primer toga je i činjenica da počinioci dva teroristička napada u BiH u prošloj godini - na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva - nisu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače veruje da su povezani s Islamskom državom, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatizovanih, mladih osoba koje su se samo usput i posredno 'očešale' o te krugove - naveo je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu. 

U ta dva slučaja, podsetio je Azinović, policijske istrage su utvrdile da su obojica napadača delovali potpuno samostalno i da ih niko nije podstakao, niti naveo da izvedu ove napade. 

- Obe su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH i regionu sprovode krugovi bliski ideologiji Islamske države, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu, te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon da verujem da Islamska država ili nema neki poseban plan za BiH i uopšte šire područje regiona, ili da ovaj deo sveta doživljava kao svoj potencijalni oslonac - objasnio je Azinović. 

Prema nekim procenama sa Balkana je na ratište u Siriju otišlo 875 boraca, najviše iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije. 

- U drugoj od dve osnovne zone predstave sveta Islamske države je zona u kojoj je "neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizovati vlasti i izazvati revolucionarne promene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju prema ideološkom konceptu Islamske države - naveo je Azinović.

2024 © - Vesti online