Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.03.2016.
10:50
Vestionline A

Evropa na nogama, Češka izvela vojsku na ulice

Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada te zemlje vojskaje odobrila da na ulice izađe i vojska i pomogne policiji u patrolama.

Reuters
Vojska patrolira ulicama Češke (Foto:Ilustracija)

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je u utorak uveče i Slovačka, dok se Poljska, koja je za teroriste po procenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu, zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara. 

Na vanrednoj sednici češka vlada u utorak uveče je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada, koji znači da konkretne pretnje nema, ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili međunarodnih aktivnosti Češke.

- Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca - saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka. 

On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim međunarodnim aerodromima, glavnim železničkim stanicama, u praškom metrou, oko dve nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici. Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu, a vlada je pozvala Čehe da za sada izbegavaju mesta gde se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi. 

U Slovačkoj niži stepen rizika

Susedna Slovačka proglasila je viši, drugi stepen rizika terorističkih napada, koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom. Premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su da su mere bezbednosti, pojačane patrole i kontrole pojačane na isti nivo kao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine. 

U Poljskoj su takođe pojačane mere bezbednosti i Granična straža i policija izvele su pojačanja na aerodrome, železničke stanice, u tržne centre, varšavski metro i sva mesta gde se potencijalno okupljaju veće grupe ljudi. 

Poljska pojačala mere bezbednosti

- U Poljskoj nema terorističke pretnje. Naredio sam komandantima policije i granične straže da pojačaju patrole i kontrole na mestima sa većim grupama ljudi - kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak i dodao da je Poljska, posle terorističkih napada u Briselu, Belgiji ponudila pomoć svojih policajaca i humanitarnu pomoć ukoliko joj bude potrebna.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2016. 11:23
Malo ih je poginulo trebalo je to malo više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online