Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.03.2016.
18:03
P. Vranešević - Vestionline A

Juče Pariz, danas Brisel, neka se pripremi...

Teroristički napadi u Briselu ne treba kod nas da proizvedu oholu ravnodušnost, niti neku vrstu likovanja tipa "sami ste to tražili" ili "sad vidite kako je nama bilo", već iskreno saosećanje sa nevinim žrtvama...

Reuters
Vreme je za saosećanje sa nedužnim žrtvama

Ko je sledeća meta napada?

S obzirom da je u Srbiji medijska sloboda praktično ugušena i da u medijima uglavnom dominira cenzura i autocenzura (pa tako svi treba da budemo tužni ako je Vučić tužan, a srećni kada je on nasmejan), a većina koprcajući se pokušava da opstane uprkos svim poteškoćama, da bih video kako stvarno doživljavamo stravične slike koje nam stižu iz Brisela, morao sam da se "obratim" društvenim mrežama i internet portalima.

Jedino što mogu da kažem jeste da su me reakcije dodatno rastužile.

Niko ne može da ospori licemerje zapadnih političara (uplakana Federika Mogerini prva pada na pamet kao najupečatljivija slika), ali ne treba da ih olako poistovećujemo sa stanovnicima tih država. Da li bi mi voleli da nas poistovećuju sa arogantnim premijerom Srbije ili sa predsednikom koji na svakom javnom skupu deluje kao da je tu zalutao? Ja sigurno ne bih.

Niko ne može da ospori da je belgijski kralj Leopold II bio monstrum zbog koga su ubijeni milioni ljudi u afričkoj državi koja se danas zove DR Kongo, ali to je bilo pre više od sto godina. Belgija je danas uređena zemlja u kojoj je i strancima mnogo lakše da žive život. Da li možemo da navedemo jednu oblast koja u našoj zemlji funkcioniše kako treba? Nisu nam za sve krivi drugi, ima nešto i do nas.

Konačno, niko ne može da ospori da Evropljani mnogo više tuguju za žrtvama u svojoj blizini, nego za onima u udaljenim krajevima. Psiholozi to objašnjavaju lakšim poistovećivanjem sa ljudima koji su nam bliži i sa kojima delimo slične vrednosti. Pre nego što ih osudimo zbog toga, zapitajmo se da li smo mi drugačiji. Ne potresamo se ni mi mnogo zbog ogromnih žrtava u dalekoj Nigeriji, ili npr. u Južnom Sudanu, a u Siriji smo se uglavnom opredelili za stranu samo zbog bratske nam Rusije.

Zato ovih dana treba da saosećamo sa Belgijancima. Ono što se desilo njima, može uskoro da se desi i nama. Niko ne zna gde će teroristi sledeće da udare. Mene nije umirilo uveravanje Nebojše Stefanovića, ministra policije koji je falsifikovao svoj doktorski rad, da je Srbija spremna za borbu protiv terorizma. A vas?

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2016. 21:18
Žalosno je to g. Vraneševiću da na ovo vaše pisanije o empatiji ne postoji nijedan komentar...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online