Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
13:30
Vestionline A

Putin zapretio: Ako bude potrebno, upotrebićemo PVO u Siriji!

Odluka Vladimira Putina o povlačenju iz Sirije izazvala je različite reakcije u svetu. Svi nagađaju zbog čega se ruski predsednik odlučio na taj potez, a mišljenja su podeljena. Ipak, Putin kaže da daleko od toga da će Rusija odustati od borbe protiv terorizma, pa će ostaviti u Siriji i raketni sistem S-400. Osim toga, Putin je ponovo naglasio da je odluka o delimičnom povlačenju snaga iz Sirije dogovorena sa predsednikom Bašarom Asadom.

Reuters
Rusi se vrlo lako mogu vratiti u Siriju: Vladimri Putin

Putin je istakao da je Rusija stvorila uslove za mirovni proces u Siriji i da će Moskva nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava. Kako kaže, ruske snage ukoliko bude potrebno mogu za nekoliko sati biti poslate nazad u Siriju. Osim toga, on je naveo da su ruske baze u Siriji dobro zaštićene.

Vladimir Putin je na uručenju državnih nagrada vojnicima koji su se istakli tokom antiterorističe operacije u Siriji istakao da nikome nije dozvoljeno da narušava vazdušni prostor te zemlje. U vezi sa tim, on je upozorio da je Moskva spremna da upotrebi sredstva PVO za sve mete koje smatra pretnjom.

Ako bude potrebno...

Predsednik se osvrnuo i na pozitivnu i konstruktivnu saradnju koju je Rusija uspostavila sa drugim zemljama, uključujući SAD.

- Sa američkom stranom napravljen je mehanizam upozorenja na incidente u vazduhu, on efikasno radi i svi partneri su upozoreni i znaju: naši sistemi PVO će biti upotrebljeni prema svim metama koje mi budemo smatrali pretnjom za ruske vojnike. Želim da naglasim, svim metama - rekao je Putin.

On je dodao da će svi delovi raspoređenog protivvazdušnog sistema odbrane, uključujući komplekse malog opsega "pancir F" i dalekog opsega S-400 "trijumf" biće tamo stalno bazirani.

Ruski predsednik je objasnio da će Rusija, ako bude bilo potrebno, povećati broj vojnika u Siriji. Pritom, on je naveo da vojna eskalacija nije izbor Rusije i izrazio nadu u zdrav razum sirijskog rukovodstva i pozicije. Prema njegovim rečima, operacija Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji koštala je Rusiju 33 milijarde rubalja (približno pola milijarde dolara).

Rusi utabali put ka miru

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je državne nagrade vojnicima i stručnjacima iz vojno-industrijskog sektora koji su se istakli tokom izvršavanja zadataka u Siriji. Govoreći pred prisutnima, predsednik je naglasio da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije "potpuno ispunile zadatke u Siriji, radile efikasno i harmonično".

- Rusija se ponosi svim učesnicima operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji - naglasio je Putin.

Šef države je dodao da je borba protiv međunarodnog terorizma pravedna, borba protiv neprijatelja civilizacije .

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su akcije vojnih pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji bile odlične.

- Vojni piloti su odlično ispunili zadatke u Siriji. Ove akcije su u korenu prelomile situaciju. Mi smo odradili ogroman posao na jačanju zakonite vlasti i državnosti Sirije. I ove puteve ka miru otvorili smo upravo mi, vojnici Rusije - izjavio je Putin.

Lider Rusije je naglasio da su ruske snage koje su ostale u Siriji su dobro zaštićene iz svih pravaca: sa kopna, mora i vazduha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online