Četvrtak 17.03.2016.
13:30
Vestionline

Putin zapretio: Ako bude potrebno, upotrebićemo PVO u Siriji!

Reuters
Rusi se vrlo lako mogu vratiti u Siriju: Vladimri Putin

Putin je istakao da je Rusija stvorila uslove za mirovni proces u Siriji i da će Moskva nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava. Kako kaže, ruske snage ukoliko bude potrebno mogu za nekoliko sati biti poslate nazad u Siriju. Osim toga, on je naveo da su ruske baze u Siriji dobro zaštićene.

Vladimir Putin je na uručenju državnih nagrada vojnicima koji su se istakli tokom antiterorističe operacije u Siriji istakao da nikome nije dozvoljeno da narušava vazdušni prostor te zemlje. U vezi sa tim, on je upozorio da je Moskva spremna da upotrebi sredstva PVO za sve mete koje smatra pretnjom.

Ako bude potrebno...

Predsednik se osvrnuo i na pozitivnu i konstruktivnu saradnju koju je Rusija uspostavila sa drugim zemljama, uključujući SAD.

- Sa američkom stranom napravljen je mehanizam upozorenja na incidente u vazduhu, on efikasno radi i svi partneri su upozoreni i znaju: naši sistemi PVO će biti upotrebljeni prema svim metama koje mi budemo smatrali pretnjom za ruske vojnike. Želim da naglasim, svim metama - rekao je Putin.

On je dodao da će svi delovi raspoređenog protivvazdušnog sistema odbrane, uključujući komplekse malog opsega "pancir F" i dalekog opsega S-400 "trijumf" biće tamo stalno bazirani.

Ruski predsednik je objasnio da će Rusija, ako bude bilo potrebno, povećati broj vojnika u Siriji. Pritom, on je naveo da vojna eskalacija nije izbor Rusije i izrazio nadu u zdrav razum sirijskog rukovodstva i pozicije. Prema njegovim rečima, operacija Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji koštala je Rusiju 33 milijarde rubalja (približno pola milijarde dolara).

Rusi utabali put ka miru

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je državne nagrade vojnicima i stručnjacima iz vojno-industrijskog sektora koji su se istakli tokom izvršavanja zadataka u Siriji. Govoreći pred prisutnima, predsednik je naglasio da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije "potpuno ispunile zadatke u Siriji, radile efikasno i harmonično".

- Rusija se ponosi svim učesnicima operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji - naglasio je Putin.

Šef države je dodao da je borba protiv međunarodnog terorizma pravedna, borba protiv neprijatelja civilizacije .

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su akcije vojnih pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji bile odlične.

- Vojni piloti su odlično ispunili zadatke u Siriji. Ove akcije su u korenu prelomile situaciju. Mi smo odradili ogroman posao na jačanju zakonite vlasti i državnosti Sirije. I ove puteve ka miru otvorili smo upravo mi, vojnici Rusije - izjavio je Putin.

Lider Rusije je naglasio da su ruske snage koje su ostale u Siriji su dobro zaštićene iz svih pravaca: sa kopna, mora i vazduha.

2024 © - Vesti online