Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2016.
05:25
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp želi okršaj s Kruzom

Milijarder iz Njujorka suzio krug rivala samo na senatora iz Teksasa, a nijednog ne podržava partijski establišment.

Dvojac za okršaj: Donald Tramp i Ted Kruz

Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Ted Kruz i vodeći u dosadašnjoj trci Donald Tramp, podelili su u subotu na predizborima četiri države, čime je ojačan Kruzov argument da predstavlja najbolju šansu stranke da se zaustavi njujorški milijarder u pokušaju pohoda na Belu kuću. Tramp i Kruz ostavili su daleko iza sebe senatora s Floride Marka Rubija, kojem je Tramp sugerisao da se povuče iz trke.

- Mislim da je vreme da se povuče iz trke. Želim Teda jedan na jedan - rekao je Tramp.
Kruz je u subotu pobedio u Kansasu i Mejnu, dok je Tramp dobio veće države - Luizijanu i Kentaki, pa ostao u vođstvu pred izbore 8. novembra, iako je u subotu Kruz "ulovio" više delegata.

I Kruz se zalaže za jedan na jedan.

- Sve dok je više republikanskih kandidata, Trampov put do nominacije je lakši, a to bi bila katastrofa za stranku, za konzervativce, za naciju - rekao je Kruz i pozvao stranku da podrži njegovu kandidaturu.

Hilari sigurna

Na strani demokrata, Hilari Klinton dobila je Luizijanu, a Berni Sanders, senator iz Vermonta, Kanzas i Nebrasku. Ti rezultati nisu bitnije promenili odnos snaga i uverljivo vođstvo Klintonove, bivše američke državne sekretarke. Za demokratsku nominaciju treba imati 2.383 delegata, a Klintonova je zasad u velikoj prednosti pred Sandersom.

Republikanski establišment ne želi Trampa i smatra da će njegova populistička retorika koja izaziva podele ukaljati ugled stranke i omogućiti demokratama da zadrže Belu kuću. Republikanci se zgražavaju nad Trampovim izjavama o izgradnji zida na granici s Meksikom, o deportaciji 11 miliona imigranta bez papira i o privremenoj zabrani ulaska svim muslimanima u SAD.

Sledeća velika prilika, i možda ključna, biće predizbori u utorak u Mičigenu. Republikanci će glasati u još tri države - Misisipi, Ajdaho i Havaji.

Rubijev portparol, koji je proveo poslednjih nedelju dana u oštrim ličnim napadima na Trampa, rekao je da će senator ići dalje s jednim okom na 15. martu kad su izbori na njegovoj Floridi.

- Nakon toga, sve će biti lakše i sve će biti na našoj strani - rekao je Aleks Konant.

Osim na Floridi, tog dana se glasa i u Ilinoisu, Ohaju, Misuriju i Severnoj Karolini.

Ako Tramp dobije Floridu i Ohajo, biće gotovo nemoguće da ga neko zaustavi. U pitanju je ukupno 358 delegata u tih pet država koje glasaju 15. marta, uključujući 99 s Floride i 66 u Ohaju.

Dosad, pre subote, Tramp je sakupio 319 delegata od 1.237 koliko je potrebno za nominaciju. Kruz ih ima 226, ali senator iz Teksasa kaže da rezultati pokazuju da dobija zamah i da će uskoro stići Trampa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online