Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.03.2016.
18:00
N. Jokić - Vesti A

Trovačima otvaraju vrata Evrope

Evropske nevladine organizacije iz pet zemalja EU odlučile su u četvrtak da pred sudom razjasne da li o zdravlju evropskih građana odlučuju evropske institucije ili Monsanto gigant prehrambene industrije i nekadašnji proizvođač bojnih otrova.

Reuters
Uzalud upozorabaju: Sa jednog od mnogobrojnih protesta protiv Monsanta

NVO su podnele tužbu protiv eksperata Evropske komisije iz Evropske agencije za bezbednost hrane jer su negirali "kancerogeno dejstvo glifosata" sadržanih u Monsantovom herbicidu raundap. Kolektiv NVO je reagovao tužbom protiv evropskih stručnjaka i firme Monsanto pred sudovima u Berlinu i Beču posle najave Evropske komisije da će iduće nedelje na još 15 godina produžiti dozvolu za prodaju glifosata.

Liga za borbu protiv raka najavila je da se pridružuje kolektivu nevladinih organizacija koje traže da EK odustane od produžavanja dozvole za glifosate. Liga je pokrenula peticiju koju je već potpisalo 85.000 evropskih građana.

Nevladine organizacije ukazuju da se evropski eksperti ne osvrću na činjenicu da je prema nalazima SZO polovina onih koji su zbog posla bili u direktnom kontaktu sa glifosatom - obolela od raka limfnih čvorova.

NVO smatraju da su evropski stručnjaci "tražili da ne nađu".

Glifosati i u podzemnim vodama

Francuska NVO Buduće generacije upozorila je da su evropske zdravstvene vlasti decenijama lagale govoreći da su glifosati rastvoriljivi u prirodi.
- To je na žalost tačno i nalazimo ih gotovo svuda u Francuskoj u podzemnim vodama - rekla je Nadin Loverža, koordinator ove organizacije.

- Imamo razloga da verujemo da su evropske vlasti, zajedno s industrijom, sve učinile kako bi došli do svojih zaključaka na osnovu namerno pogrešnih tumačenja postojećih studija o štetnosti glifosata - rekao Jozef Unterveger iz austrijske NVO Global 2000.

NVO pred sudovima direktno optužuju pod imenom i prezimenom konkretne evropske eksperte koji su potpisali mišljenje da glifosat nije kancerogen. Nevladine organizacije objašnjavaju da su to učinile kako bi korumpirani naučnici bili prinuđeni da razmišljaju šta rade.

Strah od gubitka milijardi

Zabrana glifosata značila bi milijarde evra gubitka za krupnu svetsku poljoprivredno-prehrambenu industriju. Osim što više ne bi mogle da prodaju svoje proizvode firme poput Monsantoa, morale bi da priznaju da su poljoprivrednici bolesni zbog njihovih pesticida i da plaćaju ogromne odštete.

Evropska komisija zaklanja se iza mišljenja stručnjaka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) koji su u prošlom sazivu, a sva je prilika i u ovom, uglavnom u ugovornim odnosima sa prehrambenom industrijom. Tako je moglo da se dogodi da EFSA utvrdi da glifosati "nisu kancerogeni", iako je Međunarodni institut za kancer iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) prošle godine utvrdio upravo suprotno.

Monsanto tuži i sudi

Malo je poznato da stručnjaci iz Evropske agencije za bezbednost hrane decenijama prihvataju kao objektivne studije Monsantoa o svojim sopstvenim proizvodima. Zatim na osnovu toga Evropska komisija donosi odluke.
Monsanto je tako godinama dostavljao svoje studije o genetski modifikovanom kukuruzu tretiranom glifosatima iz raundapa, od kojih nijedna nije obuhvatila period duži od dva meseca. Kad se pre tri godine pojavila nezavisna studija s tvrdnjom o kancerogenim posledicama upotrebe raundapa, EFSA ju je proglasila "nenaučnom".

Pošto je zarada krupne industrije važnija od zdravlja građana Evropskoj komisiji su za pravo dali i nemački Institut za procenu rizika (BfR) i francuska Agencija za zdravstvenu bezbednost (ANSES). Oni su pribegli omiljenoj formuli lobija "nema dovoljno dokaza" jer navodno sam glifosat nije toliko otrovan nego materije koje mu se dodaju - koformulanti. Nemački institut je na kraju svoje "studije" samo "prilepio" zaključke Monasanta koji o sebi naravno uvek govori sve najlepše. BfR će se zbog toga naći pred sudom u Berlinu jer je obuhvaćen tužbom NVO.

- Reklo bi se da se naši evropski eksperti tresu pred Monsantom - izjavila je juče na konferenciji za štampu u Briselu Mišel Rivazi, evropska poslanica iz Francuske, "veteran" Zelenih u EP, borac za istinu o Černobilju, oružju s osiromašenim uranijumom i otrovima prehrambene industrije.

Žoze Bove: Građani borite se!

Francuski poslanik u Evropskom Parlamentu Žoze Bove pozvao je građane svih država članica EU da se putem peticija i pisama obrate vladama i traže zabranu glifosata. On je naveo i razloge:
- Glifosat uništava vaše zdravlje i zdravlje životinja i biljaka. Uz to, u prodaji je sa dodacima koji su hiljadu puta otrovniji, studije o njegovoj bezbednosti su nepotpune, izdaju mu se dozvole po mutnim procedurama, postoji zdrava zamena za glifosat.

Ona je poručila da je krajnje vreme da građani probude evropske institucije koje ne rade po međunarodnim normama "transparentnosti".

 

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2016. 19:04
Ovakva pitanja treba vucicu postaviti - koji uporno cuti ali ume da cenzurise. Ej zeleni, nesto ste cutljivi i sramezljivi ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online