Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 22.02.2016.
13:59
Vestionline A

Vučić: Evropa više nije veliki san

"Želimo najbolje moguće odnose s ljudima i narodima na Balkanu, i uprkos tome što danas ima sumnji u budućnost regiona iz kojeg dolazimo, uveren sam da je dobro što se sastajemo, razgovaramo, što se poštujemo i sarađujemo" rekao je premijer Aleksandar Vučić u Londonu, na regionalnom Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tanjug
Predizborna demagogija: Aleksandar Vučić

Migrantska kriza, dodao je, ubedila nas je još više da treba da sarađujemo, i da zajedno pokušamo da prevaziđemo probleme.

U tom smislu, smatra Vučić, migrantska kriza uticala je i na rastuće nacionalističke tenzije na Balkanu, a svi zatvaraju oči pred tim fenomenom.

- Činjenica je da to možete osetiti u svim zemljama, i samo politički slepa osoba može na to da zatvori oči - dodao je on.

"EU izgubila svoju magičnu moć"

U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU, rekao je Vučić primetivši da je Unija donekle izgubila svoju magičnu moć kad je reč o Balkanu.

- Svi smo premijeri svojih vlada jer govorimo sve najbolje o našim zemljama i u tome smo dobri - dodao je, a zatim primetio da bi "neko rekao da sedimo ovde kao da smo iz Skandinavije, a ne s Balkana“.

Dodao je da ima još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo u narednom periodu kako bismo bili deo Evrope, a kad je reč o EU podsetio je da je Srbiji, osim regiona, Unija najveći trgovinski partner, i da zbog toga "znamo koliko je važno da investiramo u dobre ekonomske i političke odnose“.

- Mi živimo na Balkanu, i ponosni smo što smo tu. Neki bi možda želeli da budu van Balkana, za nas je to irelevantno, mi hoćemo najbolje moguće odnose sa svim ljudima i narodima na Balkanu - poručio je Vučić.

"Situacija u regionui nije više tako ružičasta"

- Evropa više nije veliki san kao što je bila u prošlosti - primetio je Vučić, dodajući da je Srbija bila zemlja koja je u prethodne dve godine imala najviše investicija u regionu, iako nije bilo većih privatizacija, te da se nada da će se to nastaviti.

- Prošle godine smo imali 1,7 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je dobar rezultat i više nego 2014, ali to nije dovoljno. Potrebne su nam dve milijarde evra stranih investicija da bi imali održiv sistem - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezultati fiskalne konsolidacije su bili dobri, ali ima još mesta za promene - učiniti pravosuđe efikasnijim, nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije.

Vučić je priznao da politička situacija u regionu nije tako ružičasta kako su to, navodi on, govorili njegovi prethodnici, a da bi bila ružičasta, potrebna je pomoć EBRD-a.

Vučić je rekao da region čeka i ekonomski i politički teška godina, ali da će nastojati da održi stabilnost, jer bez političke i ekonomske stabilnosti i reformi nema budućnosti ni za jednu zemlju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.02.2016. 14:22
Nikada Srbija neće biti deo te zočinačke Evrope . Srbija mora da se oslobodi iznutra od SNS ološa i svih špijuna koji vršljaju Srbijom da bi krenula svojim pravim putem . Danas Srbijom vladaju zlikovci najgore vrste .
Ponedeljak 22.02.2016. 14:13
Теби је боље да пакујеш кофере.
Ponedeljak 22.02.2016. 14:25
Vučić: Evropa više nije veliki san. Naravno da EU više nije san. I Filip Višnjić vidi da EU nema više. San se raspršio ali neki se još nijesu probudili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online