Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.09.2016.
17:32
Vestionline A

Vučić: Nisam optimista, zvezde više nisu svetle

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je lidere balkanskih zemalja na saradnju i ocenio da, ako se budemo bavili sobom, za desetak godina možemo da budemo negde u vrhu Evropske unije.

Tanjug
Moramo da promenimo naše stanje svesti: Aleksandar Vučić 

Vučić je održao predavanje na temu "Stabilnost Balkana“ studentima fakulteta Političkih nauka Sciences Po u Parizu, jednog od najprestižnijih fakulteta u svetu, u kojem je poručio da migrantska kriza ne pomaže, već samo podiže tenzije na Balkanu.

- Bili smo protiv žice i zidova, i nećemo ih dizati. Mislim da zidovi i žice pripadaju prošlosti, a ne budućnosti. Ali, ne možemo ni da budemo parking za migrante. Moramo da sarađujemo, moramo da pokažemo humanost, ali i da zadržimo mir i stabilnost u regionu - poručio je premijer Srbije.

Navodeći da nije optimističan, istakao je da će Srbija "uraditi sve da sačuvamo mir i stabilnost, da očuvamo privredni rast, ali ono što danas vidim, nisu više svetle zvezde".

- Situacija u Evropskoj uniji je veoma teška, bez ujedinjene poruke prema nama. Ni globalna situacija nije jednostavna, a sve te teškoće se uglavnom najlošije reflektuju na Balkanu. Zato sam lidere naših zemalja regiona pozvao da se bavimo sobom i da za desetak godina budemo negde u vrhu Evropske unije - kazao je Vučić.

On je u svom izlaganju naveo da Balkan ponovo postaje značajan region za celu Evopu i da Evropska unija igra veoma važnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana.

- Evropska unija nije više samo san, već racionalni cilj. Danas Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi. Ukoliko analizirate sadašnju ekonomsku situaciju u Evropi, videćete da mi za desetak možemo da stignemo, a možda čak i prestignemo neke evropske zemlje - ocenio je Vučić.

Premijer Srbije je kazao i da su ljudi na Zapadnom Balkanu malo umorni od dugačkih procesa tranzicije i da je nama potrebna regionalna stabilnost i međusobno uvažavanje.

Poručio je da na Balkanu mora da se radi na boljem životnom standardu i boljem razumevanju.

- Moramo da obavestimo našu javnost da ne možemo da preživimo jedni bez drugih. Ja sam nekada davno mislio, kao što danas neki drugi misle, da smo mi bolji od ostalih. Sad znam da moramo da radimo zajedno, da živimo zajedno, da mislimo različito, da promenimo naše stanje svesti. Ima nekih koji se stide što pripadaju regionu Zapadnog Balkana. Da, Srbija pripada tom regionu i mi se toga ne stidimo. Ponosimo se tom činjenicom. Evropska unija više nije jedini jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan. Moramo to sada sami da uradimo. Da, mi smo na našem evropskom putu, ali moramo da se brinemo o sebi. Ako to shvatimo, imaćemo svetlu budućnost - istakao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 19:57
Svi u regionu moraju učiniti napore da se region očuva stabilnim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online