Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

Monsanto ubija i virusom zika?

Rapidni porast novorođenčadi obolelih od mikrocefalije, bolesti koja prouzrokuje da se bebe rađaju sa strašnim deformitetima glave i oštećenjima na mozgu, nije posledica zika virusa, već korišćenja pojedinih zaštitnih sredstava u poljoprivredi, smatra argentinska lekarska organizacija PDST (Physicians in the Crop-Sprayed Towns - Lekari u zaprašivanim gradovima).

Reuters
Američku kompaniju optužuju i za novu smrtonosnu bolest

Konkretno odgovoran je hemijski sastojak po imenu piriproksifen, kojim se prskaju vodene površine kako bi se sprečio razvoj larvi komaraca, a koji, između ostalih kompanija, proizvodi američki koncern Monsanto. Ova supstanca deluje na hormone larvi insekata koje žive u vodi i sprečava njihovu metamorfozu u odrasle jedinke, odnosno dalje razmnožavanje komaraca, piše portal IFL sajens.

Ljudima treba krivac

Profesor Ted Gercel, bivši sociolog Rutgers univerziteta iz Nju Džerzija, pobija tvrdnje o vezi pesticida i virusa zika.
- Ljudima treba neko da ga okrive i ko će da bude meta za njihov bes - kaže Gercel.

Internet je prepun izveštaja o tome da je nagli rast broja mikrocefalije, retkog neurološkog poremećaja koji dovodi do razvoja velikih lobanja, povezan sa pesticidom. Argentinski lekari upozoravaju da se u područjima gde živi većina bolesnih osoba već 18 meseci upotrebljava pomenuti pesticid koji proizvodi deformacije kod komaraca.

- Upravo taj otrov država stavlja i u vodu za piće koju koristi pogođeno stanovništvo - piše u izveštaju argentinska grupe Lekari u zaprašivanim gradovima.

Grupa navodi da se broj slučajeva mikrocefalije znatno povećao i u područjima Brazila gde je bio korišćen piriproksifen, dok u Kolumbiji zika virus nije izazvao slične probleme, iako je ta zemlja po broju zaraženih odmah iza Brazila. Ni u samom Brazilu nije svaki slučaj mikrocefalije povezan sa prisutnošću zika virusa. Pošto su stručnjaci proverili 732 slučaja, otkrili su da više od polovine ili nisu bili mikrocefalija ili nisu bili povezani sa zikom. Brazilska savezna država Rio Grande do Sul je posle argentinskog izveštaja suspendovala korišćenje piriproksifena.

- Ne želimo da rizikujemo, iako dokaza nema - rekao je novinarima sekretar za zdravstvo ove države Žoao Gabardo.

Lekari su se podelili u grupu onih koji navode da su dokazi koji povezuju piriproksifen i mikrocefalije brojni, i grupu koja to naziva teorijom zavere.

Svetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi da je piriproksifen bezbedan u vodi za piće u ograničenim i propisanim količinama. Ipak, postoje indicije, navode zvanični izvori, da bi piroproksifen u brazilskoj vodi za piće mogao da poveća rizik od "bolesti beba".

Doktor Jan Masgrejv iz australijskog univerziteta u Adelejdu ipak smatra da ovaj hormon nema nikakvo dejstvo na ljude.

- Opasnost bi postojala samo u slučaju da neko popije preko 1.000 litara dnevno - tvrdi ovaj naučnik i ukazuje na to da postoje mnoge studije koje nisu utvrdile nikakve štetne posledice ove hemikalije po sisare.

Zabranjen i u Nemačkoj

Piriproksifen je pesticid namenjen za borbu protiv insekata. Uveden je u prodaju 1996. godine u SAD, kao sredstvo za borbu protiv moljaca koji su napadali pamuk, ali je efikasan i na drugim biljakama. U Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj nije dozvoljen kao sredstvo za zaštitu biljaka, ali se može nabaviti u veterinarskim apotekama i koristi se protiv buva na mačkama i psima, zajedno sa supstancom koja se zove permetrin. Na kutijama ovog preparata u prodaji jasno stoji oznaka da je štetan po okolinu.

Pravog naučnog dokaza za sada nema, čak ni za tvrdnje da je za porast obolelih od mikrocefalije kriv zika virus.

- Ovo je dobar primer za to kako se šire teorije zavere - jer ima mnogo neizvesnosti, a malo odgovora - upozorava Rob Broterton, autor knjige "Sumnjičavi um", koja objašnjava zašto ljudi veruju u teorije zavere. - Teoretičar zavere je delimično u mozgu svakoga od nas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online