Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.02.2016.
08:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Zika može biti i biološko oružje

Uprkos nekim mišljenjima da je zika virus nova prevara moćne farmaceutske industrije, ova pošast hara prostorima gde je nikad nije bilo - Latinskom Amerikom, širi se na severnoamerički kontinent, stigla je u Evropu i Aziju.

Reuters
Virus je samo u Brazilu zarazio milion i po ljudi

Dr Tomislav Prvulović, poznati svetski epidemiolog iz Nju Džersija, u intervjuu za "Vesti" govori o posledicama virusa koji je, uz ostalo, doveo u pitanje i održavanje Letnjih olimpijskih igara.

Da li zika virus može ugroziti Olimpijadu u Brazilu?
- Neki američki olimpijski timovi su već otkazali učešće, a drugi, takođe uplašeni mogućom globalnom pandemijom, razmišljaju da učine isto. U Brazilu je do sada registrovano milion i po inficiranih, pa se strahuje da bi virus zika mogao da se koristi i kao potencijalno biološko oružje.

Zika virus nije smrtonosan, ali ostavlja užasne posledice?

- Da, pogotovo kod novorođenčadi. Deca se rađaju sa malom glavom, oštećenjima mozga i teškim neurološkim poremećajima, invalidi su od rođenja. U Brazilu imamo već 4.000 beba koje su rođene sa mikrocefalusom. Odrasle osobe koje su zaražene trpe jake bolove, virus napada krvne sudove, prouzrokuje krvarenja, poremećaj rada creva i ruši imunitet. Bolest se može preneti i preko izlučevina inficirane osobe: krvi, urina, sperme, sekreta, sline, pljuvačke, suze i znoja...

Koja su najugroženija područja?
- Pored Brazila, gde je oko 300.000 vojnika angažovano na zaprašivanju komaraca, zika virusa ima i u Salvadoru gde je u tri nedelje januara registrovano 2.474 inficiranih. U Kolumbiji je više hiljada zaraženih, među njima oko 2.000 trudnica. Slično je i u Venecueli. Bolest hara Južnom Amerikom i Karibima, obolelih ima u SAD i Kanadi. Danska je prva evropska zemlja gde je virus otkriven, a potom su otkriveni slučajevi u Italiji, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Zika virus je stigao u Kinu, Tajland, Indoneziju...

Ni leka, ni vakcine

Kako se lečiti i koja je preventiva?
- Za sada ne postoji lek, ni vakcina. Najefikasnije je da se uzme krvna plazma preživelih, kako bi se u organizmu obolelog stvarala antitela za borbu protiv virusa. Preventiva je sistematsko uništavanje komaraca. I dok epidemija hara, treba izbegavati putovanja.

 

Dovoljan jedan avionski let

Gde i kad se prvi put pojavio zika virus?
- U Ugandi 1947.godine. Najviše je pogađao Afriku i do prošle godine nije se smatralo da može izazvati ozbiljne posledice. Problem je nastao kad su se komarci-prenosnici pojavili u Južnoj Americi gde populacija nije bila imuna. Za širenje virusa s jednog na drugi kraj sveta danas je dovoljan jedan avionski let. Tih komaraca jedino nema na Antarktiku.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online