Petak 12.02.2016.
08:00

Zika može biti i biološko oružje

Reuters
Virus je samo u Brazilu zarazio milion i po ljudi

Dr Tomislav Prvulović, poznati svetski epidemiolog iz Nju Džersija, u intervjuu za "Vesti" govori o posledicama virusa koji je, uz ostalo, doveo u pitanje i održavanje Letnjih olimpijskih igara.

Da li zika virus može ugroziti Olimpijadu u Brazilu?
- Neki američki olimpijski timovi su već otkazali učešće, a drugi, takođe uplašeni mogućom globalnom pandemijom, razmišljaju da učine isto. U Brazilu je do sada registrovano milion i po inficiranih, pa se strahuje da bi virus zika mogao da se koristi i kao potencijalno biološko oružje.

Zika virus nije smrtonosan, ali ostavlja užasne posledice?

- Da, pogotovo kod novorođenčadi. Deca se rađaju sa malom glavom, oštećenjima mozga i teškim neurološkim poremećajima, invalidi su od rođenja. U Brazilu imamo već 4.000 beba koje su rođene sa mikrocefalusom. Odrasle osobe koje su zaražene trpe jake bolove, virus napada krvne sudove, prouzrokuje krvarenja, poremećaj rada creva i ruši imunitet. Bolest se može preneti i preko izlučevina inficirane osobe: krvi, urina, sperme, sekreta, sline, pljuvačke, suze i znoja...

Koja su najugroženija područja?
- Pored Brazila, gde je oko 300.000 vojnika angažovano na zaprašivanju komaraca, zika virusa ima i u Salvadoru gde je u tri nedelje januara registrovano 2.474 inficiranih. U Kolumbiji je više hiljada zaraženih, među njima oko 2.000 trudnica. Slično je i u Venecueli. Bolest hara Južnom Amerikom i Karibima, obolelih ima u SAD i Kanadi. Danska je prva evropska zemlja gde je virus otkriven, a potom su otkriveni slučajevi u Italiji, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Zika virus je stigao u Kinu, Tajland, Indoneziju...

Ni leka, ni vakcine

Kako se lečiti i koja je preventiva?
- Za sada ne postoji lek, ni vakcina. Najefikasnije je da se uzme krvna plazma preživelih, kako bi se u organizmu obolelog stvarala antitela za borbu protiv virusa. Preventiva je sistematsko uništavanje komaraca. I dok epidemija hara, treba izbegavati putovanja.

 

Dovoljan jedan avionski let

Gde i kad se prvi put pojavio zika virus?
- U Ugandi 1947.godine. Najviše je pogađao Afriku i do prošle godine nije se smatralo da može izazvati ozbiljne posledice. Problem je nastao kad su se komarci-prenosnici pojavili u Južnoj Americi gde populacija nije bila imuna. Za širenje virusa s jednog na drugi kraj sveta danas je dovoljan jedan avionski let. Tih komaraca jedino nema na Antarktiku.


 

2020 © - Vesti online