Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.01.2016.
02:30
Vestionline A

Oprez: Može li zika virus da se prenese seksom?

Ceo svet je u panici zbog novog virusa koji se širi i preti da preraste u pravu epidemiju. Zika groznica ne prenosi se sa čoveka na čoveka, već isključivo putem krvi, najčešće preko zaraženih komaraca. Doktori su utvrdili da može da pređe i sa majke na bebu u stomaku, ili tokom transfuzije. Ali, da li se zika može preneti seksom?

independent.co.uk
Seks sa osobom koja je zaražena zika virusom nije bezbedan

Kako smatraju stručnjaci, odgovor na to pitanje je, nažalost, potvrdan. Naime, u svetu su dosad zabeležena dva slučaja gde je ovaj virus moga biti prenet jedinom putem seksa.

Doktor Brajan D. Foj zarazio se zika-virusom 2008. godine u Senegalu, kada su ga izujedali komarci koje je ispitivao. Simptomi groznice ispoljili su se kada se vratio kući, u Koloradu, a pored uobičajenih simptoma kao štu su glavobolja, temperatura, osip, bolovi u zglobovima i crvenilo u očima, doktor Brajan žalio se i na bolove i neprijatnost u predelu genitalija. Primetio je i da u njegovoj semenoj tečnosti ima krvi.

Posle nekoliko dana, simptome groznice dobila je i njegova žena, koja nije nigde putovala, dok su njihova deca bila zdrava. S obzirom na to da u to vreme nisu postojali testovi na zika-virus, doktor i njegova žena su zamrznuli uzorke svoje krvi.

Nekoliko godina kasnije, pošto su osmišljeni načini da se izoluje i prepozna virus, ispostavilo se da je krv oboje Fojovih bila zaražena, a lekari koji su radili na njihovom slučaju zaključili su da je bolest u njihovom slučaju mogla da se prenese isključivo seksualnim odnosom.

Zaraza virusom seksualnim putem zabeležena je i kod jednog muškarca sa tahitija, koji je posle putovanja u Francusku Polineziju, oboleo od zika-groznice. Posle nekoliko nedelja, svi simptomi bolesti su nestali i čovek je ozdravio. Međutim, iako u njegovoj krvi nije bilo moguće pronaći zika-virus čak ni u tragovima, njegova sperma je i dalje bila inficirana i to u popriličnoj meri.

To znači da je on mogao svojoj ženi da prenese virus, pod uslovom da su imali nezaštićen seks i da je virus iz njegove spreme kroz mikro-povrede nastale tokom polnog čina dospeo do njene krvi.

Zato, ukoliko ste putovali u zemlje u kojima hara zika-groznica, želite da spavate s nekim ko jeste, pa čak i ako ste već u potpunosti preležali ovu bolest, bolje izbegavajte seksualne aktivnosti, sve dok ne budete sigurni da su vaša krv i polni sekret potpuni čisti od virusa.

I ono što je najvažnije, ako ste u drugom stanju, nikako nemojte da imate seks ukoliko imalo postoji sumnja da je vaš partner zaražen, jer vaša beba može da bude rođena s teškim posledicama, kao što je mikrocefalija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 08:08
Ahhhhhhh Ahhhhhh Ahhhhhhh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online