Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

Berlin davao novac za Al Kaidu

Nemačko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv "jedne imenom i prezimenom poznate i više nepoznatih osoba", pripadnika državne bezbednosti (BfV), zbog finansiranja terorističke organizacije Al Kaida. Afera je izbila kada je nekadašnji špijun ove službe Irfan Peci, Albanac rođen u Srbiji, u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Džihadista" izneo tvrdnju da je tajna služba u toku 2010. godine preko njega davala novčane priloge islamističkim organizacijama sa ciljem da se lakše infiltrira u njih, piše "Berliner morgenpost".

youtube.com
Pokajao se: Irfan Peci promenio mišljenje dok je bio u zatvoru

Uplaćivanjem novčanih priloga Peci je trebalo da stekne poverenje Mohameda Alija, za koga su tajne službe pretpostavljale da ima direktan kontakt sa centralom Al Kaide i koji je bio zadužen za sakupljanje sredstava za ovu organizaciju.

Agent BfV, čije je konspirativno ime Jan Šenbek, dao je Peciju iz fondova državne službe novac koji je ovaj kao svoj poklon dao terorističkim organizacijama - 300 evra grupi Nemački talibanski mudžahedini (DTM) i 500 evra Al Kaidi.

Državno tužilaštvo smatra da je na ovaj način prekršen Zakon o zabrani finansiranja inostranih terorističkih udruženja i pokrenulo je postupak koji krivcima može da donese čak i do pet godina zatvora. Poslanik Bundestaga iz redova Zelenih, Hans-Kristijan Štrebele, pozdravio je ovakvu odluku tužioca.

"Nedozvoljeno je da se terorističke organizacije preko tajne službe i njenih doušnika dodatno finansiraju još i novcem poreskih obveznika. Tužilaštvo mora beskompromisno, bez obzira na to o kojem pojedincu ili ustanovi se radi, da raščisti ovaj slučaj", rekao je Štrebele. On je zatražio i formiranje parlamentarne komisije koja će se baviti optužbom.

Državna bezbednost je još 2010. obelodanila da je pokušala da ubaci Pecija u redove islamista, ali je tada odbacila tvrdnje da mu je isplaćivala novac. U junu prošle godine državni sekretar Ginter Krings je u odgovoru na parlamentarno pitanje poslanika Štrebelea rekao da "takođe nije tačno da je Peci od BfV dobio bilo koji novac koji je trebalo da pokloni terorističkim organizacijama".

Javnost tada nije znala ništa o ovom slučaju. Državno tužilaštvo očigledno ovaj demanti nije ubedio, pa je pokrenulo postupak da "se utvrdi istina o novčanim transakcijama opisanim u Pecijevoj knjizi i njihovoj mogućoj pozadini".

Džihadista postao diler automobila

Irfan Peci je Albanac rođen u Srbiji, pišu nemački mediji. Njegovi roditelji, koji nisu religiozni, došli su na rad u Nemačku, gde se školovao i odrastao. Kao tinejdžer je počeo da se interesuje za islam.

"Iako sam bio dobro integrisan, ali ne i prihvaćen", kaže Peci u svojoj knjizi. Na jednom godišnjem odmoru, koji je sa roditeljima provodio u Novom Pazaru, upoznao se sa ljudima iz tamošnje vehabijske scene, koji su ga poveli na trodnevno putovanje u Bosnu u selo Gornja Maoča, poznatu bazu vehabija, gde je definitivno radikalizovan.

Po povratku u Nemačku posvetio se širenju islamističkih ideja preko interneta. Stavljao je na mrežu snimke pogubljenja, borbi i preteće video-poruke političarima, vodeći džihad preko kompjutera. Posle hapšenja urednika internet stranice Al Kaide za Nemačku preuzeo je njegovu ulogu sa samo 18 godina. Posle osam meseci je krenuo u Pakistan, ali je zbog jedne tuče dospeo u zatvor.

"Dobra stvar je što sam bio izolovan i imao vremena da razmislim o svemu. Što sam duže bio tamo, bolje sam uviđao realnost i shvatio da sam na pogrešnom putu."
Posle 11 meseci prišli su mu agenti Službe bezbednosti i vrbovali ga da radi za njih. Preselili su ga za Berlin, gde je osam meseci radio i davao informacije sa islamističke scene. Danas radi kao prodavac automobila negde u Bavarskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online