Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 03.10.2015.
20:46
Sputnik A

Došlo vreme za naplatu: Islamska država puca po svim šavovima

Islamska država je u ozbiljnoj nevolji, jer su teroristi bombardovanjem pritisnuti sa svih strana, a njihova privreda u međuvremenu puca po šavovima. Da bi poboljšali stanje u svom budžetu trebalo bi da zauzmu nove teritorije, što im je, dok ih preleću ruski avioni, praktično nemoguće.

Tanjug/AP
Gube uticaj i novac: Ruska intervencia u Siriji ozbiljno uzdrmala džihadiste

S početkom ruskih vazdušnih udara došla su teška vremena za samoproglašeni islamski kalifat: područja pod kontrolom ID se smanjuju iz dana u dan pod udarima ruskih raketa koje su teroriste saterale u "ćošak“, kaže novinarka RIA Novosti Svetlana Kolodnova.

Ispostavlja se da "obični“ pripadnici terorističke ID postaju znatno siromašniji zbog smanjenja plata. Mnogi od njih su počeli da beže iz kalifata, uprkos riziku da izgube glave ukoliko ih uhvate njihova dojučerašnja braća po oružju.

- Stotine boraca beže od Islamske države zbog niskih plata - rekla je Kolodnova, pozivajući se na izjave onih koji su uspeli da prebegnu.

Pre godinu dana finansije Islamske države stajale su prilično dobro. Teroristi su zarađivali milione dolara od ilegalne trgovine naftom, oporezivanja naroda na osvojenim teritorijama, prodaje drevnih umetničkih predmeta, trgovine ljudima, otkupnina i sredstava od svojih naftom bogatih "sponzora“ iz Persijskog zaliva, navodi Kolodnova.

Sada se postavlja pitanje: Gde je sav novac otišao?

Pre svega, iračka vojska je potisnula ID sa naftnih bušotina u toj zemlji. Drugo, SAD koriste svoje kanale kako bi iskorenile posrednike koji su pomogli ID da prodaje naftu na crnom tržištu. A kada su počeli vazdušni udari, ova teroristička organizacija je prestala da prima pomoć od sponzora zbog rizika da ta pomoć bude uništena, objašnjava novinarka.

Pored svega toga, što više ljudi beži iz kalifata, toliko je manje onih koji plaćaju porez. Oni koji još žive na teritorijama koje kontrolišu teroristi muku muče sa plaćanjem nameta, jer ID ne može da obezbedi posao ljudima, a najveći deo budžeta troši na kupovinu oružja.

Kako bi oživela svoju ekonomiju, Islamska država bi trebalo da zauzme luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. U ova dva grada sada su baze u kojima su ruski bombarderi. To je sada nezamislivo, napominje Kolodnova i zaključuje.

- Ne postoji mnogo toga što bi ID mogla da uradi u ovom trenutku. Ova organizacija je pritisnuta sa svih strana, novac sve brže nestaje, a teroristi beže ili se predaju na milost i nemilost pobednika. Predaja je izgleda najbolji izbor, pogotovo posle svih nevolja i nedaća u koje su doveli Siriju i Irak u poslednjih nekoliko godina. Vreme za naplatu se približava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.10.2015. 06:47
za miran san--suhoi 34.he he
Nedelja 04.10.2015. 08:40
Nasta lici Sirija !!! ??? Gde su do sada bili Rusici i volodjic Putincic ? Siriji ostalo 10 % teritorije !!! To vise nije Sirija to je Damaski pasaluk ..... a sto se tice "pucanja" ID !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online