Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
07:45
B. Božin - Vesti A

Nemačkoj prete napadi islamista

Predsednik nemačke Službe državne bezbednosti Hans-Georg Masen i ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zajedno su javnosti predstavili izveštaj o bezbedonosnoj situaciji u Nemačkoj u toku 2014. godine. Osnovna poruka ovog dokumenta je upozorenje da nije isključeno da i Nemačka bude jedna od meta islamističkog napada.

Tanjug/AP
Pretnja za ceo svet: Pripadnici Islamske države

Kao prva zaštitna mera doneta je odluka da se oformi posebna jedinica službe koja će se baviti nadgledanjem povratnika iz rata u Siriji, jer je procenjeno da državi od njih preti najveća opasnost.

Napadaju azilante

Broj desno motivisanih prestupa je porastao za 24 odsto (sa 801 na ukupno 990 ovakvih dela u prošloj godini). Posebno veliki je broj napada na domove za azilante.

Broj islamista u Nemačkoj bezbedonosne službe procenjuju na 43.190, dok ih je pre dve godine bilo 42.550. Oni su organizovani u preko 30 islamističkih organizacija. Najveći priliv novih fanatika zabeležen je kod vehabija: Njihov broj je sa 5.500 pre dve godine, porastao lane na 7.000 pristalica. Procena je da se tendencija nastavila i da ih ovih dana ima preko 7.500.

Istovremeno, broj muslimana koji odlaze da se kao "sveti ratnici" bore u zemljama Bliskog istoka je sve veći. Oni uglavnom dolaze iz redova vehabija, pa je u Nemačkoj oko 700 boraca regrutovala ova organizacija. Najveći deo je blisko povezan sa Islamskom državom (ID) i upravo to je grupacija koja za Nemačku predstavlja najveću bezbedonosnu opasnost, jer se preko 200 njihovih veterana već vratilo sa ratišta.

Nemačke bezbedonosne službe računaju da je napad islamista sličan onima u Tunisu ili Francuskoj moguć svakog trenutka. U jednom tajnom izveštaju iz maja ove godine navodi se da je "Nemačka proklamovan i realan cilj islamski motivisanog nasilja", piše dnevnik "Bild". Ugroženi su ciljevi kako na teritoriji zemlje, tako i u inostranstvu.

Stoprocentna zaštita nije moguća, upozorava Rajner Vent, predsednik sindikata policije.

- Napad je moguć svakog časa, u zemlji je 200 povratnika iz Sirije i hiljade azilanata koji svake nedelje nekontrolisano dolaze u zemlju. Posebno su opasni oni teroristi koji su spremni na sve, a za svoja nedela mogu da nabave sve što im treba u supermarketu i na internetu - upozorio je Vent.

A desnica?

U pomenutom izveštaju je sagledana i opasnost od radikalno desničarskog ekstremizma, jer je sve veći broj napada motivisanih nacističkom ideologijom. "Država mora da pokaže da je tolerancija za ovakva dela jednaka nuli. Ne sme da se potcenjuje ni nasilje ekstremno levičarskih grupacija", kaže stručnjak za unutrašnja pitanja Stefan Majer.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online