Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 13.02.2016.
17:33
Vestionline A

Savez Rusije i Kine: Ameri u strahu?

Jačanje saradnje između Rusije i Kine ne daje mira zapadnim analitičarima, koji pokušavaju da predvide kakvu će ulogu imati SAD.

Reuters
Slika koja zabrinjava Amere

"Ne treba nam posrednik, možemo i sami"

Američki eksperti priznaju da su se predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping značajno približili jedan drugom, kao i da njihove zemlje imaju mnogo zajedničkih stvari, ali oni, ipak, uveravaju sebe da taj odnos dve velesile još uvek nije dostigao nivo "saveza".

"Rusija i Kina imaju malo toga zajedničkog u viziji budućnosti, i njihova veza se zasniva na ostvarivanju pojedinačnih ciljeva. Kina ne vidi da će se u bliskoj budućnosti popraviti ekonomska situacija u Rusiji i njihova ekonomska saradnja je u opadanju, tako da nema prostora za pravljenje nekakvog čvrstog saveza", smatraju američki analitičari.

"Međutim, činjenice govore drugačije", tvrde ruski mediji i dodaju: "Niko ne zna odakle takva mišljenja potiču. Ali, potpuno je jasno da Rusija i Kina odlučno i postojano razvijaju jednake i obostrano korisne odnose, koji se zasnivaju na uzajamnom poštovanju i imaju za cilj ostvarivanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Međudržavni odnosi Rusije i Kine u stanju su da prođu i najzahtevnije testove i da prebrode sve izazove".

"Američki stručnjaci smatraju da SAD mogu da igraju centralnu ulogu u razbijanju veza između ove dve zemlje BRIKS-a, i da mogu da služe kao posrednici u jačanju dijaloga, jer je saradnja i sa Rusijom i Kinom potrebna da bi se rešili najveći svetski problemi (kao što su, npr. sukobi na Bliskom istoku)", ubeđeni su zapadni analitičari.

Ali, kineski mediji smatraju da nikakvo posredovanje Amerikanaca između Rusije i Kine nije potrebno, i da su ove dve države "potpuno sposobne da se snađu same".

POVEZANE VESTI

Subota 13.02.2016. 19:06
Ovo uopste nije smesno :(
Subota 13.02.2016. 19:46
Za Ruse je i savez i ako nije savez !!!
Subota 13.02.2016. 20:04
Gde ste rusofili - pilici , sta radite ... uzvivajtze jos malo ... pocelo je odbrojavanje ... sanjate saveze .... evo vam savez .... citat :- Utorak 09.02.16... 12:24... Vestionline ... ---- "Kada je reč o politici koju zagovaraju, Kinezi čvrsto stoje uz Rusiju. Međutim, sa ekonomijom je malo drugačije. Tu se prednost daje Americi i njihovim kompanijama. Naime, kako je izjavio izvršni direktor Poslovnog saveta Rusija-ASEAN (Asocijacija nacija Jugoistočne Azije) Viktor Tarusin, kineske banke ne samo što su ruskim kompanijama i fizičkim licima odbijale da daju kredite, nego su od njih tražile i da zatvaraju račune i sredstva prebace na druga mesta." ... sanjate Siriju , a Turska fijuce artiljerijom po Siriji .... Saudijska Arabija sprema borbenu avijaciju u turske baze .... jos malo vremena pa kraj zabludama ... sledi treznjenje !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online