Subota 13.02.2016.
17:33
Vestionline

Savez Rusije i Kine: Ameri u strahu?

Reuters
Slika koja zabrinjava Amere

"Ne treba nam posrednik, možemo i sami"

Američki eksperti priznaju da su se predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping značajno približili jedan drugom, kao i da njihove zemlje imaju mnogo zajedničkih stvari, ali oni, ipak, uveravaju sebe da taj odnos dve velesile još uvek nije dostigao nivo "saveza".

"Rusija i Kina imaju malo toga zajedničkog u viziji budućnosti, i njihova veza se zasniva na ostvarivanju pojedinačnih ciljeva. Kina ne vidi da će se u bliskoj budućnosti popraviti ekonomska situacija u Rusiji i njihova ekonomska saradnja je u opadanju, tako da nema prostora za pravljenje nekakvog čvrstog saveza", smatraju američki analitičari.

"Međutim, činjenice govore drugačije", tvrde ruski mediji i dodaju: "Niko ne zna odakle takva mišljenja potiču. Ali, potpuno je jasno da Rusija i Kina odlučno i postojano razvijaju jednake i obostrano korisne odnose, koji se zasnivaju na uzajamnom poštovanju i imaju za cilj ostvarivanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Međudržavni odnosi Rusije i Kine u stanju su da prođu i najzahtevnije testove i da prebrode sve izazove".

"Američki stručnjaci smatraju da SAD mogu da igraju centralnu ulogu u razbijanju veza između ove dve zemlje BRIKS-a, i da mogu da služe kao posrednici u jačanju dijaloga, jer je saradnja i sa Rusijom i Kinom potrebna da bi se rešili najveći svetski problemi (kao što su, npr. sukobi na Bliskom istoku)", ubeđeni su zapadni analitičari.

Ali, kineski mediji smatraju da nikakvo posredovanje Amerikanaca između Rusije i Kine nije potrebno, i da su ove dve države "potpuno sposobne da se snađu same".

2024 © - Vesti online