Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2016.
15:48
Guardian com, Vestionline A

Psi rata: Koliko platiš, toliko ubijam!

Britanski "Gardijan" navodi da novi izveštaj o plaćenicima u svetu otkriva kako su privatne vojske promenile načine ratovanja i kako je ratovanje promenilo njih.

Reuters
Psi rata: Kada si plaćenik, ne možeš da pozoveš pomoć

Kada ste vojnik i pucate u isto vreme kada i nekoliko drugih vojnika pored vas, ne znate da li je vaš metak bio taj koji je nekoga ubio.

- Ja radije ne želim da znam - kaže Stiven Frajdej, koji je proveo 12 godina u britanskoj vojsci pre nego što je 2008. postao plaćenik angažovan u Iraku i Avganistanu.

Prvi put kada je upucao nekoga, a bio svestan toga, bilo je kada je postao plaćenik.

- Vatreni obračuni bili su mnogo bliskiji, mnogo ličniji - navodi on.

Bilo je i mnogo opasnije. Kao vojnik, jednom prilikom je u Bagdadu bio sedam sati pod neprijateljskom vatrom, a kao plaćeniku mu je, kaže, bilo još teže.

- Kada si u vojsci, vojska stoji iza tebe. Kada si plaćenik, ne možeš da pozoveš pomoć - objašnjava Frajdej i navodi da je njegova plaćenička jedinica 2009. u periodu od oko tri meseca bukvalno gubila ljude svakog drugog-trećeg dana.

Novinar "Gardijana" sreo se sa Frajdejom u njegovoj maloj radnji, koju je otvorio kada je napustio plaćenički posao 2014.

Reuters
Plaćeni da ubijaju

Američki plaćenici se ponašali šokantno

Iako je građen kao tenk, prekriven tetovažama i grubog glasa, deluje neočekivano blago prema novinaru. Kaže da postoje značajne razlike između njega i stereotipa o plaćeniku. Navodi da se trudio da se integriše u lokalnu zajednicu i da je ostao u kontaktu s iračkim i avganistanskim "kolegama" sa kojima je ratovao.

Tvrdi da su se američki plaćenici ponašali posebno šokantno i da on nije poput njih. Ipak, priznaje da mu to i dalje ne daje za pravo da "morališe", pošto je sve radio za novac i korporaciju koja ga je plaćala.

Humanitarna organizacija "Vor on vont" protekle nedelje je objavila izveštaj u kojem ističe da britanske firme dominiraju u ogromnoj industriji privatnih vojski i obezbeđenja, čija je vrednost procenjena između 100 i 400 milijardi dolara na godišnjem nivou. Ovaj sektor je napredovao nakon invazije na Irak, a mnoge današnje velike kompanije vode bivši vojni zapovednici.

Psi rata ratuju od Nigerije do Jemena

Jezik kojim se služe ove firme je krajnje korporativan, a po potrebi menjaju i ime. Tako je "Blekvoter", privatna američka vojna korporacija čiji su pripadnici u septembru 2007. ubili 17 i ranili 20 iračkih civila, dva puta je menjala ime.

Iako je britanska vlast javno saopštila da ne želi da se meša u rad plaćeničkih kompanija, švajcarska je zabranila bilo kojoj firmi iz ovog sektora sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u sukobima.

Džon Hilari, izvršni direktor "Vor on vonta", kaže da se sada u Jemenu nalazi na stotine kolumbijskih plaćenika koji se bore na strani saudijske vojske, dok južnoafrički "psi rata" iz ere aparhejda trenutno ratuju protiv Boko Harama u Nigeriji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online