Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.01.2016.
21:04
Vestionline A

Veliki grob koji upozorava svet: Da se nikada više ne ponovi!

Predsednik Poljske Andžej Duda, poručio je danas (27. januar), na Dan sećanja na žrtve holokausta, da je obaveza celog sveta da se holokaust nikada više ne ponovi. Kako je istakao, najveći nacistički logor smrti predstavlja grob koji upozorava svet dokle može da dovede mržnja.

Reuters
Apel predsednika Poljske: Da se Aušvic više nikada ne ponovi

- Verujem da Aušvic jeste i uvek će biti kao savest prisutan u celom svetu. Kao veliki signal i upozorenje šta može da se desi ako političkim i javnim životom zavlada mržnja. Ako se krši međunarodno pravo, a međunarodno zajednica ne reaguje. Ako se neke države ponašaju agresivno prema drugim i otimaju njihovu teritoriju - kazao je Duda.

Poljski predsednik ponovio je, kao i ranije mnogi drugi šefovi država i vlada na istom mestu,  najvećem stratištu Jevreja u logoru Aušvic Birkenau, u kome su od 1940. do 1945. nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, isti apel - ne ponovilo se, odgovornost nije samo na političarima već na svima nama.

Komemoracija u Aušvicu počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Zida smrti koji je nacistima služio za masovna streljanja dok nisu monstruozno usavršili tehniku ubijanja u gasnim komorama u pokušaju da potpuno likvidiraju Jevreje u Evropi.

Pred Zidom smrti pojavilo se i oko 80 preživelih logoraša, mnogi od njih s prugastim kapama ili trakama na rukavu da simbolično podsete na strahote logoraških dana.

Uz predsednika Andžeja Dudu komomoraciji su prisustvovali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i delegacije mnogih država a okupljenima su se obratili ambasadori Izraela i Rusije, kao naslednice bivšeg Sovjetskog Saveza čiji vojnici su 27. januara 1945. godine oslobodili logor.

- Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se setimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život - kazao je direktor Državnog muzeja bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau Pjotr Civinjski.

Odavanje pošte žrtvama završeno je jevrejskom molitvom za mrtve ispred Spomenika žrtava holokausta.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.01.2016. 21:14
"najveći na*cistički logor smrti predstavlja grob koji upozorava svet dokle može da dovede mržnja." ? И то каже човек који је на челу државе која прави војску за одбрану од Русије ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online