Sreda 27.01.2016.
21:04
Vestionline

Veliki grob koji upozorava svet: Da se nikada više ne ponovi!

Reuters
Apel predsednika Poljske: Da se Aušvic više nikada ne ponovi

- Verujem da Aušvic jeste i uvek će biti kao savest prisutan u celom svetu. Kao veliki signal i upozorenje šta može da se desi ako političkim i javnim životom zavlada mržnja. Ako se krši međunarodno pravo, a međunarodno zajednica ne reaguje. Ako se neke države ponašaju agresivno prema drugim i otimaju njihovu teritoriju - kazao je Duda.

Poljski predsednik ponovio je, kao i ranije mnogi drugi šefovi država i vlada na istom mestu,  najvećem stratištu Jevreja u logoru Aušvic Birkenau, u kome su od 1940. do 1945. nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, isti apel - ne ponovilo se, odgovornost nije samo na političarima već na svima nama.

Komemoracija u Aušvicu počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Zida smrti koji je nacistima služio za masovna streljanja dok nisu monstruozno usavršili tehniku ubijanja u gasnim komorama u pokušaju da potpuno likvidiraju Jevreje u Evropi.

Pred Zidom smrti pojavilo se i oko 80 preživelih logoraša, mnogi od njih s prugastim kapama ili trakama na rukavu da simbolično podsete na strahote logoraških dana.

Uz predsednika Andžeja Dudu komomoraciji su prisustvovali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i delegacije mnogih država a okupljenima su se obratili ambasadori Izraela i Rusije, kao naslednice bivšeg Sovjetskog Saveza čiji vojnici su 27. januara 1945. godine oslobodili logor.

- Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se setimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život - kazao je direktor Državnog muzeja bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau Pjotr Civinjski.

Odavanje pošte žrtvama završeno je jevrejskom molitvom za mrtve ispred Spomenika žrtava holokausta.

2024 © - Vesti online