Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.01.2016.
11:00
Vestionline A

Strah nad Nemačkom: Luftvafe juri fantomske teroriste

Avioni-presretači Nemačkog ratnog vazduhoplovstva sve češće poleću zbog uzbune – sumnje da će neki civilni putnički avion biti upotrebljen kao oružje terorističkog napada na ciljeve na zemlji.

Reuters
U slučaju uzbune, poleće se za najviše 15 minuta

Sve je veća opasnost od terorističkih napada

U protekle tri godine, šest puta je posumnjano da su teroristi oteli putničke avione u Nemačkoj - uz mogućnost da ih upotrebe kao oružje. Veza između kontrole leta i pilota tih aviona bila je prekinuta duže od 20 minuta i posade aviona nisu reagovale na pozive sa zemlje. To je značilo uzbunu za presretačke timove Nemačkog ratnog vazduhoplovstva koji su stacionirani u Nojburgu (Bavarska) i Vitmundu (Donja Saksonija).

Ti timovi su u stalnoj pripravnosti. Kada Nacionalni centar za bezbednost vazdušnog prostora, čiji rad koordiniraju federalna policija, Bundesver i kontrola leta, oglasi uzbunu, timovi poleću. Prema informacijama državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, tokom 2015. je bilo 18 takvih uzbuna. Ako se računa i angažovanje savezničkih timova iz susednih zemalja, onda ih je bilo ukupno 42.

Sada su se povećali nervoza i strah da teroristički napad možda neće biti otkriven na vreme. U slučaju da se obistini pretpostavka da je u određenom slučaju reč o terorističkom napadu, komanda se sa NATO prebacuje na državne organe.

Adrenalin protiv ektremista

U slučaju uzbune, piloti Luftvafe moraju da polete za najviše 15 minuta. Već prema stepenu uzbune, do rulanja aviona po pisti može da prođe i samo deset minuta. Za najviše 30 minuta, piloti Jurofajtera mogu da stignu do svake tačke u Nemačkoj koju bi mogli da prelete sumnjivi avioni.

Pomenuti slučajevi ispostavili su se kao lažne uzbune - radilo se uglavnom o greškama pilota putničkih aviona. Neki su imali tehničke probleme, a bilo je i onih koji su gubili orijentaciju. Takve avione su nemački Jurofajteri pratili do razjašnjenja situacije, a bilo je slučajeva kada su ih i sprovodili do nekih aerodroma.

Da bi se takve akcije odvijale rutinski, svake godine se simuliraju i po hiljadu puta.

Obaranje civilnog aviona?

Signal za uzbunu daje inspektor Luftvafe koji je nadležni zapovednik snaga Nacionalne vazdušne odbrane. U slučaju eskalacije, komandu preuzima ministar(ka) odbrane. To je sve propisima regulisano do detalja. Ono što nije regulisano, jeste pitanje koje je čak i Ustavni sud ostavio otvorenim: da li presretači smeju da obore civilni putnički avion da bi tako otklonili opasnost za stanovništvo na tlu?

Oko ove izuzetno osetljive teme spore se poslanici, a ministarstvo nije dalo zadovoljavajuće objašnjenje, pa ostaje samo da se nadamo da do takve situacije neće doći.

Sreda 27.01.2016. 18:43
Pa strah udje u Evropu-ali tražili su djavvola pa našli.A što se plaše pa tu je bratska aMerika da ih izvuče iz pakla u koji ih je gurnula.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online