Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.01.2016.
08:45
Lj. I. - Vesti A

Atini preti izbacivanje iz Šengena

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner zapretila je Grčkoj "privremenim isključenjem" iz šengenskog prostora ako Atina ne pojača kontrole migranata na granicama, što je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio "pseudorešenjem".

Reuters
Atina rizikuje kaznu Beča

- Ako vlada u Atini ne preduzme više za bezbednost spoljnih granica EU, moraćemo otvoreno da razgovaramo o privremenom isključenju Grčke iz šengenskog prostora - rekla je Mikl-Lajtner za nedeljni broj lista "Di Velt".

- Pseudorešenja poput isključenja država iz šengenskog prostora ne donose napredak i ne smanjuju prilive migranata, te dele Evropu - reagovao je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Mikl-Lajtner je rekla da je strpljenje Evropljana na izmaku, te da se puno govorilo i da sada treba delovati.

- Radi se o zaštiti stabilnosti, reda i sigurnosti u Evropi - insistirala je.

Štajnmajer je rekao da ne postoji rešenje izbegličke krize ukoliko nestane solidarnosti.
- Moramo da radimo u istom smeru i koncentrirati sve naše snage u borbu protiv uzroka koji teraju ljude u beg, za jačanje sponjnih granica EU i za postizanje pravedne raspodele tražilaca azila u Evropi - dodao je.

Grčka, suočena s najtežom ekonomskom krizom, mesecima je suočena s optužbama da ne štiti dovoljno svoje granice koje su ujedno i spoljne granice Evropske unije.

Stotine hiljada migranata stigle su na grčke otoke s turskih obala. Oni zatim kreću prema drugim evropskim zemljama, posebno Nemačkoj. Predsedništvo Saveta EU je u decembru odbacilo mogućnost isključenja Grčke iz šengenskog prostora.

- Pravno nije moguće isključiti jednu zemlju iz šengenskog prostora - rekao je luksemburški ministar za imigracije Žan Aselborn, čija zemlja predsedava Savetom.

Izbegavanje odgovornosti

Evropsko blagostanje zavisi i o otvorenim granicama pa njihovo zatvaranje nije rešenje, izjavio je ministar za Evropu i međunarodne odnose u pokrajinskoj vladi nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih.
- Nije tačno da je Evropa u sadašnjoj izbegličkoj krizi kapitulirala nego su kapitulirale neke vlade koje su odbile odgovornost, a biti u EU ne znači samo primati nego i davati - istakao je Fridrih.

Portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa demantovao je da mu je navodno EU zapretila izbacivanjem iz šengenskog prostora.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.01.2016. 09:11
Sada ispada da svi treba da štite Austriju i Nemačku od migranata i nesrećnika . Ne gospodo migrante treba nahraniti i dovesti do granice a oni znaju kuda će dalje i SREĆAN IM PUT .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online