Ponedeljak 25.01.2016.
08:45
Lj. I. - Vesti

Atini preti izbacivanje iz Šengena

Reuters
Atina rizikuje kaznu Beča

- Ako vlada u Atini ne preduzme više za bezbednost spoljnih granica EU, moraćemo otvoreno da razgovaramo o privremenom isključenju Grčke iz šengenskog prostora - rekla je Mikl-Lajtner za nedeljni broj lista "Di Velt".

- Pseudorešenja poput isključenja država iz šengenskog prostora ne donose napredak i ne smanjuju prilive migranata, te dele Evropu - reagovao je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Mikl-Lajtner je rekla da je strpljenje Evropljana na izmaku, te da se puno govorilo i da sada treba delovati.

- Radi se o zaštiti stabilnosti, reda i sigurnosti u Evropi - insistirala je.

Štajnmajer je rekao da ne postoji rešenje izbegličke krize ukoliko nestane solidarnosti.
- Moramo da radimo u istom smeru i koncentrirati sve naše snage u borbu protiv uzroka koji teraju ljude u beg, za jačanje sponjnih granica EU i za postizanje pravedne raspodele tražilaca azila u Evropi - dodao je.

Grčka, suočena s najtežom ekonomskom krizom, mesecima je suočena s optužbama da ne štiti dovoljno svoje granice koje su ujedno i spoljne granice Evropske unije.

Stotine hiljada migranata stigle su na grčke otoke s turskih obala. Oni zatim kreću prema drugim evropskim zemljama, posebno Nemačkoj. Predsedništvo Saveta EU je u decembru odbacilo mogućnost isključenja Grčke iz šengenskog prostora.

- Pravno nije moguće isključiti jednu zemlju iz šengenskog prostora - rekao je luksemburški ministar za imigracije Žan Aselborn, čija zemlja predsedava Savetom.

Izbegavanje odgovornosti

Evropsko blagostanje zavisi i o otvorenim granicama pa njihovo zatvaranje nije rešenje, izjavio je ministar za Evropu i međunarodne odnose u pokrajinskoj vladi nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih.
- Nije tačno da je Evropa u sadašnjoj izbegličkoj krizi kapitulirala nego su kapitulirale neke vlade koje su odbile odgovornost, a biti u EU ne znači samo primati nego i davati - istakao je Fridrih.

Portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa demantovao je da mu je navodno EU zapretila izbacivanjem iz šengenskog prostora.

2024 © - Vesti online