Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.01.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Klanica na Eufratu

Posle serije neuspešnih napada na aerodrom Dejr ez Zaura, sirijskog grada na Eufratu u kom je opkoljeno oko 200.000 stanovnika i izbeglica, Islamska država u sredu i četvrtak usmerila je sve snage na severozapadni prilaz, takođe bez rezultata koji bi prelomili situaciju.

Reuters
Opsada: Bitka za spas 200.000 ljudi

Na sreću iscrpljenih branilaca grada stišala se peščana oluja, pa je rusko vazduhoplovstvo pokazalo moć preoravanjem svih položaja terorista koji su ostali prikovani za zemlju.

Napad na aerodrom, jedinu žilu kucavicu kojom se snabdevaju grad i vojska, teroristi su izveli samoubicama sa vozilima natovarenim eksplozivom, posle čega su usledili juriši. Zahvaljujući ruskim i sirijskim pilotima ti naleti su odbijeni i teroristi su se povukli na polazne položaje ostavivši za sobom najmanje 30 mrtvih.

Hrana stiže padobranima

Rusija je obnovila dostavu hrane stanovništvu Dejr ez Zaura. Nekoliko desetina tona svakodnevno se izbacuje padobranima u rejon grada koji kontrolišu gradske vlasti i potom dele stanovništvu. Saopšteno je da je sav teret pao gde je planirano.

To su iskoristili borci 104. vazdušno-desantne i 137. artiljerijske brigade, 17. rezervne divizije, i pustinjskog plemena Šaitat. Oni su južno od aerodroma uklonili pretnju opkoljavanja štaba 137. brigade i povratili uzvisinu Tel Krum. Potom su se značajno probili napred i gotovo skinuli teroriste sa zapadnog dela hrbata brda Tarda.

Istovremeno, armija je odbila nekoliko juriša na bazu 137. brigade zapadno od aerodroma. Primećeno je da je intenzitet napada na tom pravcu bio daleko niži nego prethodnih dana. To je omogućilo vojsci da pređe u kontranapad i delimično povrati teritoriju vojnih skladišta kod sela Ajaš, gde je prošle nedelje počela ofanziva Islamske države, ali i celu mirnodopsku bazu brigade Sajk.

Ključ Palmire

Islamska država pokazuje da polako gubi dah. Za razliku od prethodnih slučajeva, za samo dva dana propala je njihova kontraofanziva kojoj je bio cilj da udalji vladine snage od Karajtajna. Osim toga, sirijska vojska zauzela je put ka Muhasanu, glavnu saobraćajnicu kojom se teroristi snabdevaju iz oko 100 kilometara udaljene Palmire i preko iračke granice. Njima je ostao samo put kroz pustinju koji je prohodan manji deo godine, a sada je pod stalnim nadzorom ruskih aviona. Posmatrači sa terena smatraju da je zauzimanje Karajtajna ključ za oslobođenje Palmire, pošto bi se u tom slučaju razvučene sirijske trupe našle zbijenim pred drevnim gradom.
Karajtajn je hrišćanski grad i stanovništvo je pobeglo ili je pobijeno.

Ipak, najkrvavije je bilo u uličnim borbama u prigradskom naselju Bgalija, smeštenom na obali Eufrata između grada i Ajaša. U sredu ujutro teroristi su odbacili vojsku od ograde radio- stanice oko 200 metara, zauzevši jednu od ulica. Tokom dana, armija je nekoliko puta napadala i izbacila teroriste iz centra Bgalije ka reci, ali se nije probila do radio-stanice. Međutim, teroristi u tom delu su sabijeni između Eufrata i vojske koja je obišla severni deo Bgalije i zauzela nadvožnjake na samo 300 metara od obale. Te noći armija se ukopavala očekujući da će teroristi iz Ajaša pokušati da deblokiraju sabraću po fanatizmu oko radio-stanice.

U četvrtak dan je počao masovnim ruskim vazdušnim udarom. Za samo nekoliko minuta u plamenu su se našli položaji Islamske države zapadno i južno od grada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online