Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.04.2016.
08:00
I. Kozarski - Vesti A

Bitka za spas Islamske države

Sirijska ratišta aktivirala su se posle pregrupisavanja snaga izazvanog odustajanjem 11 terorističkih grupa od primirja, ali prostor glavne bitke u narednom periodu još ne može da se nazre.

Tanjug/AP
Do poslednje cigle: Uništavanje vatrenih tačaka terorista

Kao što su "Vesti" pisale, deo jedinica namenjenih za prodor od Palmire ka Eufratu i srcu Islamske države prebačen je na severoistok zemlje, na granicu provincije Idleb koja je pod kontrolom terorista, uglavnom Džebhat an nusre (sirijske filijale Al Kaide). Na granici provincija Latakija i Idleb su primećena najmanje dva bataljona specijalne divizije Tigar, čija je glavnina ostala pod Palmirom.

Kolaps opkoljenog grada

Daleko od glavnih ratišta pogoršao se položaj branilaca dve godine opkoljenog Dejr ez Zaura u kom je oko 200.000 stanovnika i izbeglica. Islamska država dobro naoružana tenkovima, artiljerijom i višecevnom bacačima raketa zauzela je kvart As Sina i sa treće strane ugrozila aerodrom, jedinu žilu kucavicu kojom se snabdeva grad. Grad brane 17. artiljerijska, 10 rezervna i vazdušno desantna brigada, čiji su se kontranapadi pokazali bezuspešnim, a Islamska država iskoristila je prekid primirja u Idlebu.

Mišolovka u brdima

Prema poslednjim izveštajima, vojska je posle slamanja terorističke ofanzive u toj oblast napala prema severu i planinskom uporištu terorista Kabana, dok bok u širokoj dolini Al Gab na istoku samo štiti bez prevelikih ambicija. Na to ukazuje činjenica da je sirijska armija srušila jedini preostali most.

Mornarička pešadija iz Latakije, 103. brigada republikanske garde, specijalci jedinice Sokoli pustinje i nekoliko manjih jedinica zauzeli su dva planinska vrha jugozapadno od Kabane. Vojska je prišla na puškomet od mesta, ali se nije upustila u ulične borbe. Naime, Kabane je okružen sa još pet brda i liči na smrtonosnu mišolovku.

Stoga Sirijci nameravaju da zauzmu okolna brda i nateraju teroriste da odu ili upadnu u svoju zamku. Ipak, na tom putu vojsku čeka kota 1154 koja nadvisuje ostale, a išarana je rovovima, tunelima i zemunicama.

Teroristima u Idlebu u pomoć su priskočila sabraća po džihadu iz Džejš al fatha koja su pokušala da nateraju sirijsku komandu na prebacivanje snaga sa pravca napada ka južnom delu provincije Alepo. Oni su istovremeno napali ka raskrsnici nekoliko puteva u Han Tumanu.

Trgovina organima

Islamska država ubija svoje ranjene borce u Iraku i prodaje njihove organe na crnom tržištu zbog nedostatka novca nakon značajnog gubitka teritorije, piše bliskoistočni dnevnik "Al sabah". Njihov izvor u Mosulu, iračkoj prestonici Islamske države navodi da teroristi imaju tim lekara koji pod pretnjom smrti vade vitalne organe. Zatvorenici i zarobljenici Islamske države primorani su da daju krv džihadistima.

Tenkovi nadiru pustinjom

Napadi preko mesta Barna i Zita propali su u potpunosti, pošto su teroristi naišli na dobro pripremljenu odbranu. Povukli su se u neredu posle dva sata borbe ostavivši za sobom tridesetak leševa, čemu je doprinelo i umešno korišćenje dronova sirijske vojske. Na polaznim položajima potom su ih napali sirijski jurišni bombarderi, pa više nisu ni pomišljali na nove juriše.

Severno, u rejonu al Rašidin, uništena su dva teroristička tenka, a izveštači s terena nagađaju da li će Sirijci preći u kontranapad.

Armija je uprkos prebacivanju snaga raširila zonu oko Palmire, pošto je na severu zauzela planinu Al Mazar. Oko 10.000 terorista rasporedilo se na pustinjskim planinama planinama između Palmire i Karajtajna. Iza njihovih položaja paralelno se pruža deonica puta od oko 70 kilometara koja je presečena na oba kraja. Pri tom, iz pravca Damaska ka tom putu već dve nedelje napreduje krupna oklopna jedinica sirijske armije koja može da im se nađe iza leđa ako Hezbolah uspe da joj obezbedi liniju snabdevanja zauzimanjem južnih visova planinskog venca Kalamun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online