Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.01.2016.
12:16 >> 17:59h
Srna A

"Britanci 'lupaju'. Ne stoji Putin iza ubistva bivšeg ruskog špijuna"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je britanske optužbe na račun predsednika Vladimira Putina za ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, ocenivši da je istraga bila pristrasna i netransparentna.

Reuters
Litvinjenko (na fotografiji) je otrovan radioaktivnim polonijumom-210

 Velika Britanija razmatra dalje korake protiv Rusije nakon izveštaja u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio trovanje bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka radioaktivnom supstancom u Londonu 2006, saopšteno je danas iz Dauning strita.

- Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN - izjavila je portparolka britanskog premijera, prenosi Rojters.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Britaniju za politizaciju ovog pitanja, preneo je Rojters. 

- Žao nam je što je jedan čisto kriminalni slučaj politizovan i što je to narušilo opštu atmosferu naših bilateralnih odnosa. Taj proces nije bio transparentan za rusku stranu ili društvo zato što su materijali ispitani iza zatvorenih vrata pod izgovorom da je to tajna - rekla je Zaharova. 

Litvinjenko, u to vreme poznat kao kritičar Kremlja, umro je u 43. godini u Londonu nekoliko dana pošto je otrovan radioaktivnim polonijumom-210. Veruje se da mu je taj element podmetnut u šolju čaja. 

Andrej Lugovoj, jedan od dvojice Rusa koji su imenovani u istrazi o ubistvu, izjavio je da su optužbe protiv njega "apsurdne", preneo je Interfaks.

- Rezultati istrage koji su danas javno objavljeni ponovo potvrđuju antirusku poziciju Londona, njegovu zaslepljenost i nespremnost Engleza da utvrde stvarne razloge Litvinjenkove smrti - saopštio je Lugovoj, sada političar u Rusiji. 

U izveštaju se navodi da su radioaktivnu supstancu Litvinjenku podmetnuli bivši agent KGB Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, koji je ranije takođe odbacio navode da je umešan u ubistvo. 

Predsedavajući istrage Robert Oven rekao je da je Putin "verovatno" odobrio ubistvo posle dugog spora i da su dvojica osumnjičenih verovatno delovala po direktivama FSB. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.01.2016. 12:24
Tako se popije "terapija" i izddajnika i špijuna više nema . Mnogi će još popiti samo neka se zezaju sa Putinom i Rusijom .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online