Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.03.2015.
10:58
b92.net A

Kadirov, Putin, Njemcov... ima neka tajna veza

Ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova otkrilo je retko viđene tenzije između različitih tabora u sistemu vladavine predsednika Vladimira Putina. Neki saradnici Njemcova kažu da jedna frakcija koristi ubistvo da Putinu pošalje poruku da nije zadovoljna i da se na nju mora računati, što bi se moglo tumačiti kao izazov za temelje njegove 15-godišnje vladavine.

Reuters
Kadirov nudi život za Putina, a njegovi Čečeni vršljaju po Moskvi

- Mislim da je možda Putin, čak potpuno iskreno, bio zapanjen i čak uplašen. Jer ako je to moguće izvesti nadomak Kremlja, zar nije i duž rute predsedničke povorke? - zapitao je Vadim Prohorov, advokat orisa Njemcova.

Nemoguće je sa sigurnošću utvrditi ko je na kojoj strani rivalstva u Kremlju, ili da li ono uopšte postoji, jer niko nije javno priznao bilo kakve ozbiljne razlike između tabora. Ipak, analitičari upozoravaju na znakove tenzija između moćnog lidera Čečenije Ramzana Kadirova, sa jedne, i ruskih državnih bezbednosnih agencija, koje su Putinovi najbliži saradnici, s druge strane.

- Možda je to neka grupa unutar vlasti koja pokušava da izvrši pritisak na Putina, da osnaži svoju poziciju, da izdejstvuje još radikalnije scenarije - rekao je Sergej Šarov Delone, Njemcovljev saradnik u opozicionom pokretu.

Sled događaja tokom 13 dana od kada je Njemcov ubijen ukazuje na zbrku oprečnih svedočenja, zbunjujućih poruka i rivalskih izveštaja medija. Kadirov je izneo teoriju da je Nemcova ubila grupa islamista jer je javno branio “Šarli ebdo“, francuski časopis koji su u januaru napali ekstremisti zbog objavljivanja Muhamedovih karikatura. Jedan list je objavio da je osumnjičeni Zaur Dadajev pratio Njemcova mesecima pre napada na "Šarli ebdo“ 7. januara.

Kadirovljevu verziju nisu podržali ni državni istražitelji. Oni odbijaju da komentarišu navodne motive Dadajeva i drugog optuženog za ubistvo, ili trojice koji su u pritvoru, a nisu optuženi.

Sergej Šarov Delone, Njemcovljev saradnik u opozicionom pokretu, rekao je da ima nekoliko teorija o motivu za ubistvo, pri čemu je jedna da je ono deo unutrašnje borbe za prevlast .

- Možda je to neka grupa unutar vlasti koja pokušava da izvrši pritisak na Putina, da osnaži svoju poziciju, da izdejstvuje još radikalnije scenarije - rekao je Delone za britansku agenciju.

Rojters navodi da takođe postoje znaci podela i među Putinovim nacionalističkim saradnicima, u koje spadaju i neki visoki funkcioneri njegove vlade. Dok je Putinova intervencija u Ukrajini naljutila Zapad, za neke kod kuće on nije otišao dovoljno daleko. Mnogi su želeli da Rusija dodatno proširi teritoriju pod kontrolom prorusa da bi obuhvatila Lugansku i Donjecku oblast.

Najpoznatiji ruski komandant među pobunjenicima na istoku Ukrajine, bivši oficir specijalnih snaga Igor Girkin, optužio je Putinovo okruženje za prevaru.

- Tim sa kojim predsednik trenutno sarađuje je apsolutno prozapadni - rekao je u januaru na Neuromiru, ruskom Internet TV kanalu.

Na konferenciji za novinare u Moskvi prošlog decembra, reporter Rojtersa je pitao Putina da li, imajući u vidu pritisak zbog krize u Ukrajini i posrtanja ruske ekonomije, oseća rizik od dvorskog puča.

- Uveravam vas da mi nemamo dvorove tako da dvorski puč zaista nije moguć. Zvanična predsednička rezidencija je Kremlj. Ona je dobro zaštićena - odgovorio je Putin.

Kadirov ispoljava lojalnost Putinu, ali predstavlja i rizik po njega. Kadirov je ugušio pobunu u Čečeniji i pomogao Putinu da cementira vladavinu. Putin mu je zauzvrat dao veliki stepen autonomije da vlada svojom oblašću kako mu je volja.

Takvo uređenje je, ističe Rojters, do sada bilo uspešno za obojicu, ali neki posmatrači kažu da je Kadirov prevršio meru. Ruski mediji su izveštavali o slučajevima gde se policija u Moskvi sukobljavala sa Čečenima, da bi kasnije na nju bio vršen pritisak da ih ne goni jer su povezani sa Kadirovim.

- Kada bi Putin stavio Kadirova tamo gde mu je mesto, to bi uveliko poboljšalo njegov položaj u neposrednom okruženju, što mu je jako potrebno - smatra Georgij Satarov, bivši saradnik Borisa Jeljcina.

Ipak, Putin je Kadirova nedavno odlikovao, a lider Čečena je uzvratio rečima da je spreman da položi svoj život za predsednika Rusije.

POVEZANE VESTI

Subota 14.03.2015. 11:22
Svaki dan se neko pouubija oko crne kuce u fasingtonu...... Zasto se pridr.uzuju prodane stru.kture javnog informisanja zapadno gebelsovim formulama lazi i obmane !!!!!! Russija Stub Odbrambeni Covecanstvu je U Svojim Granicama............A Ne ko Nacci-nato-amerika-nemacka-francuska-engleska-vatikan koji svrljaju po svetu i u ime njihovog necasnog sistema........ Zlocinacka amerika je objavila rat Svetu......uostalom je objavila rat i venecueli........... + Koliko Zapadnog Genocida mora da se desi da bi ljudi vidjeli.........zapad je hitler +
Subota 14.03.2015. 15:01
Sad nije u pitanju Putin,već tajna veza.Svaki dan sve vše napredujemo:u nebulozama i lažžima.
Subota 14.03.2015. 17:21
Tebi nedostaje terapiraja Luj Pastera . Ruska kucka profesor Lajka alijas armata - bar toliko bi trebalo da znas, ako je ne koristis drzace te dugo na lancu - sta ti onda drugo preostaje nego da trokiras dok jajes (posledica Danilovog utera) ? !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online