Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 02.03.2015.
04:37
O. Ikodinović - Vesti A

Zapad kriv za smrt Njemcova

Vest o ubistvu Borisa Njemcova, ruskog opozicionara i oštrog kritičara ruskog predsednika, koje se dogodilo u petak veče u centru Moskve, zauzela je naslovnice ne samo ruske, nego i svetske štampe. Telegrami saučešća porodici stižu iz celog sveta, od najviših državnika i zvaničnika. Opozicionari na mestu tragedije polažu cveće i pale sveće.

Tanjug/AP
Marš žalosti: Na hiljade ljudi okupilo se u Moskvi da oda poslednju počast Borisu Njemcovu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je saučešće porodici. U telegramu upućenom Dini Ejdman, majci Njemcova, Putin poručuje: "Sve će biti učinjeno kako bi organizatori i egzekutori ovog gnusnog i ciničnog ubistva bili kažnjeni." Njemcov je ubijen u petak nešto pre ponoći, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga "Proleće", koji je pripremala opozicija. Nakon njegovog ubistva pripadnici opozicije su odustali od mitinga, ali su juče u Moskvi održali marš žalosti.

Vikipedija objavila vest pre zločina!

Ruski list "Moskovski komsomoljec" objavio je u svom elektronskom izdanju da je Vikipedija objavila da je Boris Njemcov ubijen dva sata pre nego što je zaista bio ustreljen! Izmena u tekstu o Njemcovu na Vikipediji, kako tvrdi ovaj list, pojavila se u 21.40 po moskovskom vremenu, a to znači - dva sata pre samog zločina! MK je takođe otkrio da je IP adresa autora promene o smrti Njemcova registrovana u ruskom gradu Ivanovo. Udruženje Agora, koje se bavi ljudskim pravima, ukazalo je da su Njemcova septembra 2010. upravo u Ivanovu napali aktivisti pokreta Stalj.

Preliminarni rezultati istrage su pokazali da je političar ubijen iz pištolja makarov. Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mestu zločina, a ruski mediji objavili su i snimke automobila koji je navodno korišćen u napadu, a kasnije pronađen. U međuvremenu, policija je saslušala i ukrajinskog modela Anu Durickaju (23), koja je glavni svedok ubistva, ali nije jedini.

Spekulacije o motivima, naručiocima i počiniocima sve više se množe. Istražni komitet izneo je prve verzije, koje idu od kriminala do političke provokacije, koja ima za cilj destabilizaciju situacije u zemlji. Ruski politikolozi se većinom slažu u oceni da je ubistvo Njemcova odgovaralo protivnicima ruskog režima i lično predsednika Putina. Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov direktno je optužio zapadne tajne službe za ovaj zločin.

- Organizatori ubistva su se nadali da će zbog smrti Nemcova ceo svet optužiti rukovodstvo zemlje i izazvati talas protesta. Nema sumnje da su ubistvo Njemcova organizovale obaveštajne službe sa Zapada koje na sve moguće načine pokušavaju da izazovu unutrašnji konflikt u Rusiji. To je njihova praksa. Prvo čoveka sebi približe, daju mu krila, nazivaju ga prijateljem Amerike i Evrope, a zatim ga prinesu kao žrtvu da bi za to optužili političko rukovodstvo neke zemlje - rekao je Kadirov.

Bivši saradnik američkih tajnih službi Edvard Snouden napisao je na svojoj stranici na jednoj društvenoj mreži: "Počeli su da uklanjaju one koje su hranili mnogo godina. Nisu im potrebni oni koji ne mogu da ispune njihove planove i koji znaju njihove tajne. Stejt department se neće zaustaviti na Njemcovu, oni će ići dalje."

Poznati ruski publicista i pisac Eduard Bagirov smatra da iza ubistva Njemcova stoje "zapadne interesne strane, koje su već isprovocirale čitav niz Majdana", ili "unutrašnji neprijatelji". S druge strane, ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je Rusiju. Nemcov je navodno nameravao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u konflikt u Ukrajini.

"Ubijeni ruski opozicioni lider, Boris Njemcov, nedeljama pre svoje smrti, upozoravao je javnost da će ga Vladimir Putin ubiti", piše "Indipendent". Politički analitičar Dmitrij Babič smatra da je Putin "poslednja osoba" koja bi mogla da stoji iza njegovog ubistva i koja bi u tome imala interes.

- Boris Njemcov bio je otvoreni kritičar predsednika Putina, ali je imao vrlo malo političkog uticaja - izjavio je Babič.

On je u intervjuu za Raša tudej rekao da je tragična smrt Njemcova "ogroman poklon za one koji mrze Putina na Zapadu" i koji žele da okrive ruskog predsednika.

Prema rečima predstavnika Istražnog komiteta Vladimira Markina, postoje izveštaji da je Njemcov primio pretnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u listu "Šarli Ebdo" u Parizu, a istražuje se i moguća veza ubistva s građanskim ratom u Ukrajini. Motivi, prema njemu, mogu biti i poslovni, vezani za Njemcova, a i za njegov lični život.

- Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Njemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu sakralne žrtve i to od onih koji ne oklevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve - rekao je Markin.

Abortus u Švajcarskoj

Ruski list "Izvestija", pozivajući se na svoje izvore u policiji, navodi da motivi ubistva ruskog opozicionara, između ostalih, mogu biti lične i finansijske prirode.
- Boris Njemcov nije bio siromašan čovek i mogao je nekom da pozajmi veliku sumu novca - rekao je izvor u policiji, podsećajući pri tome da je Njemcov pre nekoliko godina pozajmio prijatelju 700.000 dolara, zbog kojih su kasnije završili na sudu.
List podseća da je Njemcov, kao deputat regionalne Dume, podnosio izveštaje o svojim prihodima, po kojima je u 2012. zaradio više od 18 miliona rubalja (oko 600.000 dolara). Sagovornik iz policije navodi da je Ukrajinka, koja je bila sa Nemcovim u trenutku ubistva, nedavno iz Moskve otputovala u Švajcarsku radi abortusa. Policija sada istražuje da li joj je Njemcov bio jedini partner.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.03.2015. 08:15
Ovaj opozicionar nije baš neki čist lik da bi se borio protiv korupcije ! čuj, pozajmio prijatelju 700 000 dolara, sa koliko on raspolaže kada toliku sumu može pozajmiti ? Drugo, od svih ruskinja, našao je ukrajinsku pro/stitutku, koja voli samo one sa lovom ! Nije onda jasno zbog čega se bunio protiv Putina, ako ne jedino iz interesa, iz rodoljublja, sigurno nije !
Ponedeljak 02.03.2015. 09:24
Ko li je sledeci na listi odstrela americke politike , mozda opet bude cetvrtak ili petak da mase mogu vikendom suditi i mrziti Putina !!!
Ponedeljak 02.03.2015. 23:42
US senator McCane:“Nema veze ko je ubbio Nemcova,Putin je kriv!“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online