Ponedeljak 02.03.2015.
04:37
O. Ikodinović - Vesti

Zapad kriv za smrt Njemcova

Tanjug/AP
Marš žalosti: Na hiljade ljudi okupilo se u Moskvi da oda poslednju počast Borisu Njemcovu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je saučešće porodici. U telegramu upućenom Dini Ejdman, majci Njemcova, Putin poručuje: "Sve će biti učinjeno kako bi organizatori i egzekutori ovog gnusnog i ciničnog ubistva bili kažnjeni." Njemcov je ubijen u petak nešto pre ponoći, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga "Proleće", koji je pripremala opozicija. Nakon njegovog ubistva pripadnici opozicije su odustali od mitinga, ali su juče u Moskvi održali marš žalosti.

Vikipedija objavila vest pre zločina!

Ruski list "Moskovski komsomoljec" objavio je u svom elektronskom izdanju da je Vikipedija objavila da je Boris Njemcov ubijen dva sata pre nego što je zaista bio ustreljen! Izmena u tekstu o Njemcovu na Vikipediji, kako tvrdi ovaj list, pojavila se u 21.40 po moskovskom vremenu, a to znači - dva sata pre samog zločina! MK je takođe otkrio da je IP adresa autora promene o smrti Njemcova registrovana u ruskom gradu Ivanovo. Udruženje Agora, koje se bavi ljudskim pravima, ukazalo je da su Njemcova septembra 2010. upravo u Ivanovu napali aktivisti pokreta Stalj.

Preliminarni rezultati istrage su pokazali da je političar ubijen iz pištolja makarov. Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mestu zločina, a ruski mediji objavili su i snimke automobila koji je navodno korišćen u napadu, a kasnije pronađen. U međuvremenu, policija je saslušala i ukrajinskog modela Anu Durickaju (23), koja je glavni svedok ubistva, ali nije jedini.

Spekulacije o motivima, naručiocima i počiniocima sve više se množe. Istražni komitet izneo je prve verzije, koje idu od kriminala do političke provokacije, koja ima za cilj destabilizaciju situacije u zemlji. Ruski politikolozi se većinom slažu u oceni da je ubistvo Njemcova odgovaralo protivnicima ruskog režima i lično predsednika Putina. Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov direktno je optužio zapadne tajne službe za ovaj zločin.

- Organizatori ubistva su se nadali da će zbog smrti Nemcova ceo svet optužiti rukovodstvo zemlje i izazvati talas protesta. Nema sumnje da su ubistvo Njemcova organizovale obaveštajne službe sa Zapada koje na sve moguće načine pokušavaju da izazovu unutrašnji konflikt u Rusiji. To je njihova praksa. Prvo čoveka sebi približe, daju mu krila, nazivaju ga prijateljem Amerike i Evrope, a zatim ga prinesu kao žrtvu da bi za to optužili političko rukovodstvo neke zemlje - rekao je Kadirov.

Bivši saradnik američkih tajnih službi Edvard Snouden napisao je na svojoj stranici na jednoj društvenoj mreži: "Počeli su da uklanjaju one koje su hranili mnogo godina. Nisu im potrebni oni koji ne mogu da ispune njihove planove i koji znaju njihove tajne. Stejt department se neće zaustaviti na Njemcovu, oni će ići dalje."

Poznati ruski publicista i pisac Eduard Bagirov smatra da iza ubistva Njemcova stoje "zapadne interesne strane, koje su već isprovocirale čitav niz Majdana", ili "unutrašnji neprijatelji". S druge strane, ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je Rusiju. Nemcov je navodno nameravao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u konflikt u Ukrajini.

"Ubijeni ruski opozicioni lider, Boris Njemcov, nedeljama pre svoje smrti, upozoravao je javnost da će ga Vladimir Putin ubiti", piše "Indipendent". Politički analitičar Dmitrij Babič smatra da je Putin "poslednja osoba" koja bi mogla da stoji iza njegovog ubistva i koja bi u tome imala interes.

- Boris Njemcov bio je otvoreni kritičar predsednika Putina, ali je imao vrlo malo političkog uticaja - izjavio je Babič.

On je u intervjuu za Raša tudej rekao da je tragična smrt Njemcova "ogroman poklon za one koji mrze Putina na Zapadu" i koji žele da okrive ruskog predsednika.

Prema rečima predstavnika Istražnog komiteta Vladimira Markina, postoje izveštaji da je Njemcov primio pretnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u listu "Šarli Ebdo" u Parizu, a istražuje se i moguća veza ubistva s građanskim ratom u Ukrajini. Motivi, prema njemu, mogu biti i poslovni, vezani za Njemcova, a i za njegov lični život.

- Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Njemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu sakralne žrtve i to od onih koji ne oklevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve - rekao je Markin.

Abortus u Švajcarskoj

Ruski list "Izvestija", pozivajući se na svoje izvore u policiji, navodi da motivi ubistva ruskog opozicionara, između ostalih, mogu biti lične i finansijske prirode.
- Boris Njemcov nije bio siromašan čovek i mogao je nekom da pozajmi veliku sumu novca - rekao je izvor u policiji, podsećajući pri tome da je Njemcov pre nekoliko godina pozajmio prijatelju 700.000 dolara, zbog kojih su kasnije završili na sudu.
List podseća da je Njemcov, kao deputat regionalne Dume, podnosio izveštaje o svojim prihodima, po kojima je u 2012. zaradio više od 18 miliona rubalja (oko 600.000 dolara). Sagovornik iz policije navodi da je Ukrajinka, koja je bila sa Nemcovim u trenutku ubistva, nedavno iz Moskve otputovala u Švajcarsku radi abortusa. Policija sada istražuje da li joj je Njemcov bio jedini partner.

2019 © - Vesti online