Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.01.2016.
08:00
N. Jokić - Vesti A

Varšava ne sluša Brisel

Pored migranata, britanskog referenduma i terorizma, Evropska unija sada ima i krizu u Poljskoj koju je Evropska komisija stavila pod nadzor po dolasku na vlast evroskeptične Partije prava i pravde.

Reuters
Evropski parlament: Premijerka Beata Šidlo branila poljske birače

Pod lupom su funkcionisanje pravne države i sloboda medija jer je nova poljska vlada imenovala svoje stranačke sudije za članove ustavnog suda i dala ovlašćenja ministru finansija da imenuje odgovorne ljude u redakcijama javnog servisa radija i televizije.

Komisija je prvi put odlučila da stavi jednu državu pod proces nadzora od kada je takva mogućnost ustanovljena u martu 2014. godine. Procedura ima tri faze: procena stanja i donošenje mišljenja, zatim preporuka kako da se problemi reše i praćenje primene te preporuke. Ako rešenje ne bude pronađeno, Poljska bi na proleće u teoriji mogla da izgubi pravo glasa tokom evropskih samita.

EU omrznuta u Poljskoj

Evropska poslanica Gabrijele Cimer iz Ujedinjene levice smatra da su poljski birači dali glas evroskeptičnoj partiji jer su neoliberalne reforme bile uslov za ulazak Poljske u EU što je dovelo do bogaćenja manjeg broja ljudi i osiromašenja masa. Zato sada veliki broj Poljaka smatra EU odgovornom za ogromne socijalne razlike, kaže ona.

Varšava je početkom januara žestoko reagovala na mere iz Brisela poručivši da se EK meša u njen suverenitet i unutrašnje stvari. U međuvremenu je međutim "spustila loptu" jer su svetske agencije za ocenjivanje finansijske sposobnosti - državi Poljskoj odmah spustile ocenu što znači da bi banke mogle da joj podignu kreditne stope za kredite.

Poljska premijerka Beata Šidlo zato je u debati u Evropskom parlamentu u Strazburu u utorak uveče u nešto umerenijem tonu nego ranije ponovila da su "poljski birači glasali za program Partije prava i pravde" i da je na demokratski izabranoj vlasti sada da taj program sprovodi. U Briselu međutim podozrevaju stvaranje savezničke, krajnje desne linije: Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska... Budi se Istok.

Zapadnoevropske države i institucije EU prebacuju istočnoevropskim zemljama da su zagovarale solidarnost kada je trebalo da dobiju finansijsku pomoć za svoj razvoj, ali da zagovaraju suverenitet kada je reč o solidarnom prijemu izbeglica.

U žestokoj debati, koja ilustruje višestruku krizu kroz koju prolazi EU, predstavnici najvećih političkih grupa poručili su da je "napad na medije iz javnog servisa i na pravosudnu vlast - prva etapa u uništavanju demokratije".

Evroskeptici su, međutim, tvrdili da se EK meša u poljske stvari i time narušava njen suverenitet. Krajnje desni poslanici pominjali su i Poljsku kao borca za "hrišćansku Evropu", aludirajući na migrantsku krizu i činjenicu da većinu izbeglica čine muslimani koje Poljska odbija da primi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.01.2016. 08:41
Неће га ни слушати, ако су и мало при памети!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online