Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2016.
08:00
D. Lj. J. - Vesti A

Najava Beča uzburkala Balkan: I Makedonija zatvara vrata migrantima?

Nakon najave da Austrija planira zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ogromnog talasa izbeglica i migranata, Hrvatska je počela da razmišlja o pojačanom nadzoru granice sa Srbijom.

Tanjug/AP
Nepoželjni u Evropi: Mađarski policajci kontrolišu migrante u prihvatnom centru kod Đevđelije

Povodom izjave austrijskog kancelara Vernera Fajmana o privremenoj suspenziji šengenskog režima, u Ljubljani je saopšteno da će iste korake odmah preduzeti i Slovenija, saopšteno je u Ljubljani. I Srbija će, kako se najavljuje, u Makedoniju vratiti sve ekonomske migrante koji će prethodno biti deportovani iz Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je pre nekoliko dana zajedno sa makedonskim kolegom Oliverom Spasovskim posetio izbeglički prihvatni centar kod Đevđelije, najavio je da će vlasti u Beogradu sprovesti pojačane kontrole nad svim migrantima koji ulaze u Srbiju.

- To je značajno sa bezbednosne tačke gledišta, posebno zbog onih koji se bave raznim kriminalnim aktivnostima - istakao je Stefanović.

Ljubljana u pripravnosti

Austrija u skladu sa šengenskim pravilima može da uvede kontrolu na svojim granicama uz ocenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog bezbednosnog stanja u zemlji, ali je takvu meru potrebno najaviti svim državama članicama i Evropskoj komisiji, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade, u kojem se navodi da Ljubljana želi zajednički dogovor na evropskom nivou, ali će preduzeti "odlučne i dosledne mere" ako dođe do ugroženosti njenih nacionalnih interesa.

On je dodao da za sada nije primećeno povećano vraćanje ekonomskih migranata iz zemalja EU u Srbiju:

- Ukoliko se to desi i ako EU vraća te ljude, mi ćemo ih još na srpskoj granici vraćati u Makedoniju.

Suočena sa zatvaranjem granica i vraćanjem ekonomskih migranata iz evropskih zemalja, Makedonija je počela da razmišlja i o planu "B".

- U komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice dobijamo informacije da će možda biti promene u politici prema izbeglicama od strane zemalja članica Evropske unije. Već postoje najave o zatvaranju granica i ograničavanju broja izbeglica koji bi mogli da budu prihvaćeni od strane zemalja EU. To će nametnuti dopunsko redefinisanje nekih odluka zemalja Zapadnog Balkana i Makedonije. Zato treba da pripremimo plan B" u slučaju donošenja takvih odluka, odnosno da kao država promenimo već donete odluke - izjavila je makedonska ministarka za rad i socijalnu politiku Frosina Taševska Remenski, tokom posete prihvatnom centru za izbeglice na graničnom prelazu Tabanovci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online