Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.10.2015.
04:45
Z. Mirković - Vesti A

Zatvoriti granicu za sve muškarce

Gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl zatražio je oštrije delovanje austrijskih vlasti u suočavanju s talasom izbeglica, što podrazumeva zatvaranje granica k Sloveniji i zabranu ulaska muškarcima migrantima u Austriju. On je, u intervjuu listu "Kronen cajtung", predložio da se muškarcima principijelno zabrani ulazak u zemlju, dodajući da je svestan da će to izazvati "nemile scene".

Prenatrpani izbeglički centri u Austriji

- Moramo zatvoriti granicu ka Sloveniji što je moguće bolje, jer je nemoguće bilo koju granicu učiniti potpuno nepropusnom - naglasio je Nagl.

On je uveren da će Nemačka zatvoriti svoje granice i da je to pitanje nedelja.

- Zbog toga nam je potreban Plan B, a to je zatvaranje granica prema Sloveniji - podvukao je gradonačelnik glavnog grada pokrajine Štajerske, koja se granični sa Slovenijom.

Nagl ističe da treba pružiti ruku pomoći porodicama, ženama, deci ili maloletnicima koji sami beže.

- Za te ljude moramo naći mesta i pomoći im. Muškarcima koji žele kod nas moramo, međutim, jasno staviti do znanja da za njih nema mesta, i to već sada, pre nego što uopšte krenu na put - smatra on.

Nagl je podsetio da se na brodu koji se nalazi u opasnosti najpre spasavaju deca i žene, a ne i muškarci.

Hrvatska i Slovenija su sigurne zemlje

Prosečno trajanje postupka za rešavanje molbe za dobijanje azila bilo je između pet i šest meseci, a sada će sigurno trajati duže. Od početka septembra na teritoriju Austrije ušlo je 355.000 izbeglica, od kojih je većina nastavila put ka Nemačkoj. Mikl-Lajtnerova je izrazila nerazumevanje što izbeglice samo pojedinačno podnose zahteve za dobijanje azila u Hrvatskoj i Sloveniji.
- To su bezbedne zemlje. Izbeglice imaju pravo na azil, ali ne i pravo da izaberu ekonomski najatraktivniju zemlju - poručila je ona.

U Austriji je, u ovoj godini, do sada podneto 63.000 zahteva za dobijanje azila, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner. Ona je, razgovarajući s referentima za izbeglice svih devet austrijskih pokrajina, podsetila da je tokom čitave prošle godine dobijeno svega oko 28.000 zahteva za dobijanje azila. U utorak i sredu, 27. i 28. oktobra, zabeležen je najveći broj zahteva od početka vođenja evidencije.

- Austrija nije samo tranzitna zemlja, već i destinacija - u sredu je podneto 580 zahteva, a u utorak 560, što je do sada najveći broj u samo jednom danu - naglasila je Mikl-Lajtnerova.

Ona je ukazala da Austrija, na osnovu broja stanovnika, ima veće opterećenje nego Nemačka.

- Broj izbeglica je proteklih dana, kako u Austriji tako i Nemačkoj, stalno rastao, verovatno zato što pre zime mnogi još pokušavaju da dođu preko Balkana - uverena je ministarka.

POVEZANE VESTI

Subota 31.10.2015. 09:52
Hahaha kako si glup tipicno za konjusare! Pa sta mislis posle kad ti budu ulazile samo zene, bice sve ok? Hahahah pa i one su obucene za samoubistvo dizanjem u vazduh!! Isto ti je to moj Siegfried-e! Ne lupaj gluposti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online