Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.01.2016.
15:59
Tanjug A

Početak njenog kraja: Merkelova ili da popusti, ili da ode

Zabrinjavajući događaji iz Nemačke tokom novogodišnje noći, kada su žene masovno bile žrtve seksualnih napada mnogih izbeglica učinili su ionako teško stanje u EU još beizizglednijim, a mogli bi i da označe početak kraja nekada moćne kancelarke Angele Merkel.

Reuters
Migrantska politika koju zagovara vodi je u propast: Angela Merkel

Kako piše analitičar nemačkog radija Dojče vele Bernd Rigert, do te noći dogovor u EU o jedinstvenoj politici prema izbeglicama delovao je malo verovatno, a od te noći kada je policija eklatantno zakazala, taj dogovor skoro da je potpno nemoguć, a sa njima i raspodela izbeglica.

Reakcije koje su stigle iz istočne i srednje Evrope su veoma jasne, a suština izjava je da su izbeglice opasne, posebno ako su muslimanske vere.

Sada Merkelova, kako se kaže, mirne duše može da zaboravi na svoju inicijativu da se raspodela izbeglica u Evropi reguliše na duže staze umesto da se odvija sporadično i na dobrovoljnoj bazi.

Šef slovačke vlade Robert Fico ne želi da pusti muslimanske izbeglice u zemlju i već je predao tužbu Evropskom sudu, a češki predsednik, nova ultrakonzervativna poljska vlada, mađarski premijer i ostali u tom delu Evrope svim srcem će stati iza njegovih reči.

I ne samo oni, pritisak populista na aktuelne vlasti raste i u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, ali i u samoj Nemačkoj, piše Rigert.

Ali, i preko okeana, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp koristi ove događaje za svoju izbornu kampanju.

- Nemačka je masovno napadnuta od strane migranata, koje je sama pustila - piše na Tviteru Tramp koji inače namerava da zabarikadira granice SAD.

U Nemačkoj voda još jače kreće na vodenicu desničara i populista i kancelarka Merkel je pod sve većim pritiskom, a posle napada u Kelnu mora da primi k znanju i da je s evropskom izbegličkom politikom svršeno pre nego što je i počela.

Takođe i sve više evropskih kolega smatra da je politika nemačke kancelarke pogrešna i verovatno je ona ta koja će morati da popusti ili - ode, zaključuje se u komentaru nemačkog radija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.01.2016. 16:31
Učiteljica pita: – Deco, ko zna da mi objasni kako funkcioniše država? Javlja se Perica: – Država je kao prekookeanski brod. Kapetan je predsednik Vlade, a posada su ministri i oni vode taj brod kroz talase i oluje i sve druge nedaće… Učiteljica dobacuje: – A narod? Perica odgovara: – Pa putnici su narod! Učiteljica nastavlja: – A šta rade putnici? A Perica će kao iz topa: – Pa povraćaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online