Nedelja 10.01.2016.
15:59
Tanjug

Početak njenog kraja: Merkelova ili da popusti, ili da ode

Reuters
Migrantska politika koju zagovara vodi je u propast: Angela Merkel

Kako piše analitičar nemačkog radija Dojče vele Bernd Rigert, do te noći dogovor u EU o jedinstvenoj politici prema izbeglicama delovao je malo verovatno, a od te noći kada je policija eklatantno zakazala, taj dogovor skoro da je potpno nemoguć, a sa njima i raspodela izbeglica.

Reakcije koje su stigle iz istočne i srednje Evrope su veoma jasne, a suština izjava je da su izbeglice opasne, posebno ako su muslimanske vere.

Sada Merkelova, kako se kaže, mirne duše može da zaboravi na svoju inicijativu da se raspodela izbeglica u Evropi reguliše na duže staze umesto da se odvija sporadično i na dobrovoljnoj bazi.

Šef slovačke vlade Robert Fico ne želi da pusti muslimanske izbeglice u zemlju i već je predao tužbu Evropskom sudu, a češki predsednik, nova ultrakonzervativna poljska vlada, mađarski premijer i ostali u tom delu Evrope svim srcem će stati iza njegovih reči.

I ne samo oni, pritisak populista na aktuelne vlasti raste i u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, ali i u samoj Nemačkoj, piše Rigert.

Ali, i preko okeana, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp koristi ove događaje za svoju izbornu kampanju.

- Nemačka je masovno napadnuta od strane migranata, koje je sama pustila - piše na Tviteru Tramp koji inače namerava da zabarikadira granice SAD.

U Nemačkoj voda još jače kreće na vodenicu desničara i populista i kancelarka Merkel je pod sve većim pritiskom, a posle napada u Kelnu mora da primi k znanju i da je s evropskom izbegličkom politikom svršeno pre nego što je i počela.

Takođe i sve više evropskih kolega smatra da je politika nemačke kancelarke pogrešna i verovatno je ona ta koja će morati da popusti ili - ode, zaključuje se u komentaru nemačkog radija.

2024 © - Vesti online