Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.01.2016.
08:30
Tanjug A

Put džihadista - Kosovo i Albanija

Džihadistička ostrašćenost među stanovništvom albanskog govornog područja sve više izaziva zabrinutost evropskih i američkih antiterorističkih službi, a mreže albanskih džihadista regrutuju sledbenike među albanskom dijasporom u Evropi, uključujući i Italiju, prenosi torinski list "Stampa".

Reuters
Najviše džihadista sa Kosova otišlo u Siriju

U tom kontekstu, Kosovo u Evropi ima najviši broj boraca koji ratuju u Siriji proporcionalno broju stanovnika, dok džihadisti albanskog porekla zauzimaju visoke položaje među islamističkim milicijama, ističe italijanski list.

Koreni ovog problema potiču iz 1990-ih godina prošlog veka, kada je Balkan postao pogodno tlo za osvajanja i širenje vehabizma.

Albanija uporište džihadista

"Stampa" prenosi i upozorenje italijanskih vlasti da je sve otišlo toliko daleko da postoji strahovanje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku - uporište koje pruža logistiku i bazu odakle se planiraju napadi. 

Iako su prvobitno stigli da bi pružali humanitarnu pomoć u konfliktima tog doba, saudijske, kuvajtske i ustanove drugih zalivskih zemalja stvorile su mrežu džamija i centara za verske studije čiji je pravi cilj bio širenje militantne interpretacije islama među lokalnim stanovništvom, navodi "Stampa".

To je naišlo na dobar prijem među najmlađima, pogođenima siromaštvom i nezaposlenošću, koji su privučeni snažnom porukom vehabizma.

Nova generacija balkanskih imama formirana je, zahvaljujući između ostalog, i velikodušnim stipendijama fundamentalističkih škola na arapskom poluostrvu i oni su po povratku kući u mnogobrojnim novoizgrađenim džamijama (100 ih je izgrađeno na Kosovu za samo 10 godina) počeli da šire otrov džihadizma.

Dvadesetak godina kasnije, proizvod svega ovoga je mobilizacija džihadista koji odlaze u Siriju, pri čemu boraca albanskog porekla tamo ima oko 1.000. Sa Kosova je oko 900 boraca, pokazuju podaci italijanskih obaveštajnih službi i Kfora.

Njihove mreže su sofisticirane i često isprepletane sa moćnim lokalnim kriminalom, tako da su dobro naoružane i finansirane, navodi list.

Među evropskim zemljama, posebno do Italije direktno stižu džihadisti tom balkanskom rutom.

Radikalni albanski imami često dolaze u džamije u Italiji i tu šire svoje ideje i među najaktivnijima su koji vrše regrutaciju boraca za Siriju i Islamsku državu, piše "Stampa".

Italijanske antiteroristicke snage pažljivo prate balkanske fundamentaliste, svesne koliko oni mogu biti opasni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.01.2016. 09:30
Шта сте тражили то сте и добили. Бомбардовали сте Србију и РС да помогнете муслиманима и Арбанасима а сад кад показују своје право лице кукате због тероризма, а кад смо ми били жртве онда су они били борци за слободу. КАКО СЕЈЕШ ТАКО ЋЕШ ДА ЖАЊЕШ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online