Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.05.2010.
01:13
EuroBlic A

Bosanka savetnik novog britanskog šefa diplomatije

Na koju će stranu naginjati nove britanske vlasti, bar kad su u pitanju zemlje našeg regiona, najbolje će se videti iz činjenice da je savetnica šefa diplomatije Vilijema Hejga Arminka Helić, poreklom iz BiH, a blizak saradnik premijera Dejvida Kamerona je Ed Luelin, bivši šef kabineta Pedija Ešdauna u Sarajevu.

Vilijama Hejga, britanskog šefa diplomatije, savetovaće Arminka Helić
 

“Lobisti“ su poznati i po prijateljskim vezama sa predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, pa bi njihovo delovanje moglo da ide u interesu politike koju on zastupa, a to je jači angažman stranaca u BiH u cilju centralizovanja države. Nagoveštaj ovakvog razvoja situacije je nedavna izjava šefa diplomatije da međunarodna zajednica u BiH “mora da pokaže mišiće“.

Izbeglica sa diplomom Oksforda

Helićeva je poreklom iz BiH, a "EuroBlic" nezvanično saznaje da je ratna izbeglica iz Žepe. Završila je studije na Oksfordu i ima između 30 i 40 godina. Već nekoliko godina Helićeva je u britanskoj Konzervativnoj stranci, a u poslednjim izborima bila je šef Hejgovog izbornog štaba. Kako pišu britanski mediji, njen snažan uticaj na Hejga video se još 2006. kada je, kako tvrde, bila zahvalna za to što je Hejg promenio “kurs“ svoje dotadašnje politike prema Izraelu, u korist Palestine.

Prema saznanjima "EuroBlica“, tim ljudi koji bi za Silajdžića mogao da odigra važnu ulogu u Londonu čine dr Arminka Helić, Ed Luelin i bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

“Prijateljstvo“ Helićeve i Hejga ne traje od juče, baš kao ni njihovi dobri odnosi sa Harisom Silajdžićem. Mediji u BiH su zabeležili da je Silajdžić u Sarajevu još 21. oktobra 2008. na ručak vodio delegaciju Konzervativne stranke Velike Britanije, koju su, između ostalih, činili upravo Helićeva i Hejg. Sagovornici su se tada složili da je neophodno da se uloga visokog predstavnika nastavi u punom kapacitetu sa bonskim ovlaštenjima sve dok BiH ne dobije novi ustav.

Ova poruka skoro je identična onoj koju je pre nekoliko dana uputio Hejg u tekstu u “Fajnenšel tajmsu“ koji je potpisao zajedno sa Pedijem Ešdaunom. Njih dvojica su nedavno urgirali i za Ejupa Ganića.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.05.2010. 08:58
Nista novo pod kapom nebeskom. Spisak delovanja Britanaca protiv Srba i srpskih interesa je pozamasan. POcev od 1815. kada su velike sile htele da priznaju nezavisnost Srbiji i kada su Britanci bili protiv i okrenule kongres protiv, pa kasnije 1878.kada su bili protiv Kosova u Srbiji na Berlinskom kongresu ikao je srpska vojska dosla do Gracanice pa se morala povlaciti, protivljenja 1916. da se prihvate srpski vojnici koji su marsirali preko Albanije, izdaja Djenerala Draze crvenima 1946. pomaganje Siptarima d aisele Srbe iz Pristine, davanje straze Siptarima da pobiju desetine Srba na Kosovu u njihovoj zoni i mnogo toga, spisak je dugacak, ali nema mesta da se sve to upise.Ovo uzimanje savetnika je samo nastavak tih aktivnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online