Četvrtak 20.05.2010.
01:13
EuroBlic

Bosanka savetnik novog britanskog šefa diplomatije

Vilijama Hejga, britanskog šefa diplomatije, savetovaće Arminka Helić
 

“Lobisti“ su poznati i po prijateljskim vezama sa predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, pa bi njihovo delovanje moglo da ide u interesu politike koju on zastupa, a to je jači angažman stranaca u BiH u cilju centralizovanja države. Nagoveštaj ovakvog razvoja situacije je nedavna izjava šefa diplomatije da međunarodna zajednica u BiH “mora da pokaže mišiće“.

Izbeglica sa diplomom Oksforda

Helićeva je poreklom iz BiH, a "EuroBlic" nezvanično saznaje da je ratna izbeglica iz Žepe. Završila je studije na Oksfordu i ima između 30 i 40 godina. Već nekoliko godina Helićeva je u britanskoj Konzervativnoj stranci, a u poslednjim izborima bila je šef Hejgovog izbornog štaba. Kako pišu britanski mediji, njen snažan uticaj na Hejga video se još 2006. kada je, kako tvrde, bila zahvalna za to što je Hejg promenio “kurs“ svoje dotadašnje politike prema Izraelu, u korist Palestine.

Prema saznanjima "EuroBlica“, tim ljudi koji bi za Silajdžića mogao da odigra važnu ulogu u Londonu čine dr Arminka Helić, Ed Luelin i bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

“Prijateljstvo“ Helićeve i Hejga ne traje od juče, baš kao ni njihovi dobri odnosi sa Harisom Silajdžićem. Mediji u BiH su zabeležili da je Silajdžić u Sarajevu još 21. oktobra 2008. na ručak vodio delegaciju Konzervativne stranke Velike Britanije, koju su, između ostalih, činili upravo Helićeva i Hejg. Sagovornici su se tada složili da je neophodno da se uloga visokog predstavnika nastavi u punom kapacitetu sa bonskim ovlaštenjima sve dok BiH ne dobije novi ustav.

Ova poruka skoro je identična onoj koju je pre nekoliko dana uputio Hejg u tekstu u “Fajnenšel tajmsu“ koji je potpisao zajedno sa Pedijem Ešdaunom. Njih dvojica su nedavno urgirali i za Ejupa Ganića.

2024 © - Vesti online