Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.12.2015.
08:30
N. Jokić - Vesti A

Lagardova na sudu zbog "nemara"

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard moraće da se pojavi pred sudom u Francuskoj jer je, posle oslobađanja na nižoj sudskoj instanci, sada ponovo optužena da je "nemarno" postupala kada je bila ministarka finansija 2008. godine u vreme predsednika Sarkozija.

Brani se: Kristin Lagard

Lagardova će se naći pred Sudom pravde Republike Francuske, jedinim koji može da sudi bivšim ministrima, a koji je svojevremeno ustanovio predsednik Sarkozi.

Sud će morati da razjasni kako je francuski tajkun Bernar Tapi 2008. godine dobio od države odštetu od 400 miliona evra zbog navodnih dugovanja državne banke, i to po presudi Arbitražnog, dakle privatnog suda, u kome sede poslovni advokati.

Tapi je bio većinski akcionar kompanije Adidas koju je prodao 1993. godine da bi postao ministar. On je tužio tadašnju državnu banku Kredi Lione, jer je smatrao da je po njenim sugestijama prodao kompaniju po nižoj vrednosti od realne.

Po presudi Arbitražnog suda, četiri stotine miliona evra je već isplaćeno Tapiju, ali je sud obnovivši postupak sada dosudio da on mora sve da vrati državi jer su poslovni advokati donosili odluku u sukobu interesa.

Fond nema sreće sa direktorima

Lagardova će biti treći generalni direktor MMF-a koji dospeva na sud. Krajem 2013. ostavku na tu visoku funkciju bio je prinuđen da napiše takođe Francuz, Dominik Stros Kan, zbog optužbi da je silovao sobaricu u hotelu u Njujorku, a taj proces se završio nagodbom. Njegov prethodnik, Španac Rodrigo Rato, direktor MMF-a od 2003. do 2007. godine, uhapšen je proletos zbog poreskih prevara, tajnog računa u Švajcarskoj i pranja novca.

Sud pravde Republike Francuske moraće da nađe odgovor na pitanje zašto tadašnja ministarka finansija Kristin Lagard nije imala ništa protiv da o tolikom državnom novcu - presudu donosi privatni sud.

Ova afera krije u sebi drugu, potencijalno znatno veću. Naime, iako je svojevremeno devedesetih godina bio ministar rada u socijalističkoj vladi Fransoa Miterana, tajkun Bernar Tapi podržao je 2007. godine predizbornu kampanju kandidata desnice Nikole Sarkozija.

Sumnja se zato da je bila posredi trgovina interesima u smislu da je Tapiju obećana milionska odšteta ako u zamenu finansijski podrži Sarkozijevu izbornu kampanju.

Lagardova je u iskazima u toku istrage već dala izjavu da niko na nju nije vršio pritisak i da se o svemu u vezi s ovom aferom konsultovala jedino sa predsednikom Sarkozijem.

POVEZANE VESTI

Subota 19.12.2015. 08:35
Pustile je gazde "niz vodu". Hebi ga mora da se zna ko je gazda !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online